Divendres, 3 de maig de 2024

Activada l'alerta per fort vent aquesta tarda al Prepirineu

El vent bufarà molt fort i pot afectar zones urbanes com Tremp o la Pobla de Segur | Protecció Civil recomana prendre precaucions com retirar els objectes que puguin caure de balcons, terrasses i terrats

ACN / Redacció 15 de febrer de 2016 a les 13:56

El vent i el fred de rigorós hivern s'instal·laran al Pallars. Foto: Arxiu


Protecció Civil ha activat aquest migdia l'alerta per les previsions de fort vent aquesta tarda a molts punt de Catalunya, especialment a les comarques del Prepirineu, Pirineu i nord de la Catalunya Central i de l’Empordà incloent zones urbanes, el que augmenta el risc d’incidències. A la vegada, al Pirineu Occidental es preveuen nevades importants avui, amb gruixos de 40 centímetres per sobre dels 2.500 metres.

Les comarques amb més probabilitat de fort vent i incidències derivades aquesta tarda són: Pallars Jussà, Noguera, Alt Urgell, Solsonès, Berguedà, Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà; i amb menor probabilitat: Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Cerdanya i Baix Empordà. A diferència d’altres episodis, en aquesta ocasió el fort vent no es limitarà a les cotes altes sino que afectarà també les valls incloent les zones urbanes.
 
L’episodi de vent, que serà de component nord, es reforçarà a partir d’aquest migdia i fins el vespre-nit. A les zones afectades pel vent es podran superar els 90 km/h. Protecció Civil recomana prendre precaucions com retirar els objectes que puguin caure de balcons, terrasses i terrats i assegurar-ne bé la resta, així com recollir els tendals.
 

Mapa de vent previst per aquest dilluns a la tarda. Foto: Protecció Civil


En moments que el vent bufi fort cal evitar situar-se en les immediacions d’arbres les branques dels quals poden caure, així com no acostar-se a superfícies que puguin fer de pantalla com rètols publicitaris o murs que siguin vells o inestables, ja que poden caure. També cal tenir molta precaució en qualsevol activitat de muntanya i en general al medi natural i restringir-les en funció de l’evolució del fenomen.
 
Prealerta Neucat
 
Avui dilluns, a banda del vent, es preveu també un episodi de nevades fortes a les comarques del Pirineu Occidental (Val d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça), per la qual cosa Protecció Civil manté el pla Neucat en situació de prealerta. En tot l'episodi es poden acumular 20 centímetres per sobre dels 1.000 metres i els 40 centímetres per sobre dels 2.500. Per sota dels 1.000 metres s’acumularan més de 5 centímetres de neu. L’episodi serà extens en tota l’àrea afectada.
 
A les zones afectades cal tenir precaució en les activitats a l’aire lliure ja que el vent que bufarà podrà aixecar la neu i provocar puntualment el fenomen del torb o borrufa. En aquests moments, i segons el Servei Català de Trànsit, el Port de la Bonaigua continua limitat a l'accés amb cadenes.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació