Divendres, 3 de maig de 2024

Isona celebra la festa de la Guixa de Carnaval

Aquesta particular escudellada s'ha convertit amb el temps amb un dels actes més tradicionals del Jussà

Redacció 9 de febrer de 2016 a les 08:38

La Guixa d'Isona és un dels actes amb més tradició al Pallars Jussà. Foto: Museu Conca Dellà


Com cada any pel dimarts de Carnestoltes Isona celebra la Guixa, una festa popular i de gran tradició al municipi. Així, durant la jornada d'avui els veïns d'Isona podran provar aquesta variant d'escudella elaborada amb carn de porc, fideus, cigrons, carabassa, arròs, mongetes... un guisat contundent que servit ben calent resulta ideal per fer passar el fred.

Els ingredients necessaris per tal de cuinar aquesta peculiar escudella es recullen casa per casa durant el que es coneix com "La plega", que es va realitzar el passat dissabte. Els veïns també fan aportacions econòmiques per tal que es puguin comprar els ingredients que facin falta i per acabar de cobrir les altres despeses relacionades amb la festa.

La plega està encapçalada pel Rei Carnestoltes i l’acompanyen els nens i nenes de l'Escola AESO d'Isona disfressats per l’ocasió i fent gresca per animar a la gent. Les disfresses dels petits i no tant petits es confeccionen previament, el dissabte, en una activitat organitzada pel Museu de la Conca Dellà.

La Guixa es comença a coure poc a poc el dimarts al matí a primera hora. En més de vint calders arrenglerats, el guisat va fent xup-xup gràcies a l’escalfor del foc de llenya. Durant les vàries hores de cocció necessàries són molt els curiosos que s’acosten a la zona dels calders, entre ells els nenes i nenes de l’Escola que van disfressats i que enguany, com a novetat, han preparat una cançó especial per l’ocasió.

Quan el guisat ja està apunt, es pugen els calders a pes fins la plaça Bisbe Badia, on té lloc el dinar popular, al que tothom hi és convidat. A banda de la Guixa, es serveix llonganissa blanca i negra elaborades a Isona i amanides i postres. Durant el dinar es sorteja un lot de productes de la zona i els assistents poden comprar un plat de ceràmica de la Guixa de l'any en curs.

Amb la panxa ben tipa i després de la llarga sobretaula, a les 19h tindrà lloc el ball de disfresses al poliesportiu municipal, que enguany serà amenitzat pel Grup 43. Després de la disbauxa tradicional del ball de Carnaval, es crema el Rei Carnestoltes i es posa fi a la festa.

Escudellades a la resta de municipis

Si bé és la més tradicional, no només a Isona es realitza una escudellada per tancar els actes del Carnaval. Un altre dels indrets on més es viu el dimarts de Carnaval és a Sort, on és dia festiu. El Parc del Riuet serà seu, com cada any, de la Gran Calderada i la desfilada de Carrosses. A continuació, tindrà lloc el recuperat ball de la Passa.

A Tremp se celebrarà la tradicional escudellada popular a partir de les 21h de la nit a la Plaça Catalunya, una oportunitat pels veïns de Tremp per desafiar el fred amb el foc de les calderes i l'escalfor de l'escudella.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació