Dijous, 2 de maig de 2024

​La Verge de les Esplugues de Conques tornarà a l'església 38 anys després

Els veïns del poble l'han tingut amagada per protegir-la de robatoris

ACN 6 de febrer de 2016 a les 10:38

Mauri, Aranda i els veïns de Conques s'han reunit aquest divendres. Foto: ACN


La Verge de les Esplugues de Conques, al terme municipal d'Isona i Conca Dellà, tornarà ben aviat a l'església del poble d'on va marxar fa 38 anys. Els veïns de Conques la van treure de l'església i la van amagar a les seves cases per protegir-la de possibles robatoris o espolis. El Bisbat d'Urgell, l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà i veïns del poble, en una reunió mantinguda aquest divendres, han acordat reubicar-la a una capella de l'església condicionada amb les mesures de seguretat necessàries.

Aquesta verge es tracta d'una talla romànica del segle XII de fusta policromada al tremp d'ou i aplicacions de plata colrada en algunes decoracions ornamentals. Els veïns reconeixen que el lloc idoni per la verge és l'església, però aquesta no disposava fins ara de les mesures de seguretat oportunes. Entre els anys 1996-1999 va deixar el poble de Conques per ser restaurada per part del Servei de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. Un cop la peça va retornar al poble restaurada, els veïns la van tornar a guardar en una casa.
 

Imatge del lloc on s'ubicarà la marededéu a l'església del poble. Foto: ACN


Els veïns han explicat com s'han organitzat tots aquests anys. Un d'ells guardava a casa la talla i, transcorregut cert temps, el veí encarregat de guardar la peça la passa a un altre veí, de manera que mai se sap qui guarda la peça a casa. Es tracta, a priori, d'un secret que només coneixen la persona que guarda la marededéu i la persona que l'entrega.

La imatge és provinent de l'ermita de les Esplugues, un indret que originàriament havia estat un poblat medieval. La imatge es va traslladar al poble de Conques durant la dècada dels 70. Cada any, per Setmana Santa, es portava fins a l'ermita d'on és originària. Fins l'any 1977 que es va guardar en una casa del poble. Va sortir per la seva restauració i al tornar a Conques es va tornar a guardar en una casa.
 

Imatge de la Verge abans i després de la restauració. Foto: ACN


Els veïns han acordat amb el Bisbat i l'Ajuntament buscar una data per tornar la peça a l'església i d'aquesta manera tots els veïns que ho vulguin la puguin anar a venerar. La peça se situarà en una capella lateral on s'hi ha col·locat una vidriera per evitar que ningú hi pugui accedir.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació