Dimarts, 15 d'octubre de 2024

Investiguen quatre pescadors per un delicte contra la fauna a Sant Antoni

Utilitzaven com a esquer viu espècies exòtiques que fins ara no eren presents a l'embassament de Sant Antoni

Redacció 5 de febrer de 2016 a les 12:05
 

Un moment de l'actuació al pantà de Sant Antoni el passat divendres. Foto: Agents Rurals


Efectius dels Agents Rurals van observar el passat divendres com quatre pescadors utilitzaven peixos vius per pescar a l’embassament de Sant Antoni al terme municipal de Salàs de Pallars. Els pescadors estaven en una embarcació equipada amb dos motors i un sonar per localitzar els peixos.
 
Durant els mesos d’hivern no és habitual observar pescadors en aquesta zona, tot i que la pesca és permesa, ja que, a causa de les baixes temperatures, els peixos redueixen la seva activitat i per tant la seva necessitat d’alimentació. Els agents van poder observar com per atraure els peixos utilitzaven com a esquer altres peixos vius. Com a norma general, a Catalunya està prohibit l’ús de peixos, crustacis o mol·luscs vius o morts per a la pesca.
 
En el moment de la inspecció els agents van poder comprovar que l’embarcació disposava d’un batiport que amagava un dipòsit especial per als peixos que utilitzaven com a esquer i disposava d’un sistema per oxigenar l’aigua i poder-los mantenir vius. Es van identificar tres tipus de peixos, cap d’ells propi de l’embassament i, a més, espècies exòtiques o al·lòctones a Catalunya. 
 
El fet d’introduir o alliberar espècies de fauna no autòctona està considerat com a delicte pel Codi penal i pot ser castigat amb una pena de presó de quatre mesos a dos anys, multa de 8 a 24 mesos i inhabilitació especial d’un a tres anys. Les investigacions que estan portant a terme els agents se centren a determinar d’on procedien aquests peixos i a determinar si hi pot haver afectacions a l’embassament.
 
Els pescadors, de nacionalitat francesa, havien aconseguit pescar vint-i-cinc luciperques de grans dimensions, uns 40 quilos de peix, que possiblement anaven destinats a comercialitzar-los a França. També van ser denunciats administrativament per no complir les normes de navegació establertes per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ni desinfectar l’embarcació per a evitar la propagació del musclo zebrat.
 

Detall de les luciperques capturades. Foto: Agents Rurals


El perill d’alliberar peixos exòtics
 
Alguns propietaris irresponsables de mascotes decideixen alliberar els seus animals al medi natural quan se’n volen despendre enlloc de sacrificar-los o cedir-los. En ocasions, aquestes mascotes són espècies exòtiques i fins i tot poden arribar a ser invasores. Aquests alliberaments poden representar un greu problema, ja que les espècies exòtiques invasores constitueixen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat al món, circumstància que s'agreuja en hàbitats i ecosistemes especialment vulnerables com són les illes i les aigües continentals.

La introducció d'aquestes espècies invasores pot ocasionar greus perjudicis a l'economia, especialment a la producció agrícola, ramadera i forestal, i fins i tot a la salut pública. En algunes ocasions també pescadors esportius transporten i introdueixen il·legalment peixos d’un lloc a l’altre per considerar que així millorarà la seva pesca.  
 
La introducció de peixos continentals canvia la composició de les comunitats i redueix l’abundància d’espècies que són pròpies de la zona i fins i tot poden arribar a provocar l’extinció d’espècies. Però a més introdueixen paràsits i malalties, i poden provocar alteracions genètiques i per tant provocar canvis en el funcionament de l’ecosistema que poden arribar a afectar la qualitat de l’aigua.

Dos noves espècies a Sant Antoni
 
En el cas de l’embassament de Sant Antoni, els últims anys els Agents Rurals hi han localitzat dues noves espècies de peixos al·lòctons: el luciperca i la brema blanca, i una cloïssa, concretament la cloïssa asiàtica. Paral·lelament a aquesta nova introducció, s’ha notat un descens dramàtic del barb comú (Luciobarbus graellsii), molt abundant fa pocs anys i endèmic de la conca de l’Ebre, la qual cosa confirma la relació causa-efecte entre els uns i els altres.
 
Catalunya disposa d’un patrimoni excepcional de peixos continental, amb moltes d’espècies endèmiques, com els barbs de muntanya (Barbus meridionalis i el Barbus haasi) i la bagra (Squalius laietanus). Per conservar aquest ric patrimoni, és essencial aturar les introduccions i translocacions de peixos exòtics, que actualment és molt alt.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació