Divendres, 3 de maig de 2024

Tot a punt per l'inici del Carnaval pallarès

Les poblacions pallareses ultimen els preparatius per uns dies d'activitats per a tots els gustos

Redacció 5 de febrer de 2016 a les 09:10

Els escolars donen avui el tret de sortida al Carnestoltes. Foto: Jordi Ubach


Com cada any i com no pot ser d'una altra manera, les comarques pallareses celebraran la tradicional festa de Carnestoltes. Els encarregats d'encetar els actes de celebració seran, com de costum, els nens i nenes de les escoles del Pallars, que durant la jornada d'avui ballaran i es disfressaran i en alguns punts fins i tot cremaran el rei Carnestoltes, tal i com marca la tradició. Durant el cap de setmana, però, hi ha diversos actes programats a les principals poblacions pallareses.
 
Tremp repeteix la rua
 
A la capital del Pallars Jussà els actes començaran dissabte, organitzats conjuntament per la Comissió de Festes i l’entitat juvenil La Casa del Sol Naixent. A partir de les 18h tindrà lloc la 3a edició de la rua de carrosses i comparses, amb premis per als més originals i ben caracteritzats. Acte seguit, el rei Carnestoltes iniciarà la gresca amb la lectura del pregó per adults i el lliurament de premis de la rua de carrosses i comparses. La festa continuarà al Pavelló del Casal amb un ball per als més menuts, a les 22:30h de la nit. A partir de la 1h de la matinada el jovent tindrà la seva festa de disfresses amb la marxa de Contraband i dj Cristian Andor. 

El Carnaval trempolí continua diumenge amb un espectacle infantil de titelles, a les 12h a La Lira. La festivitat continuarà, com és habitual, el dimarts dia 9 amb la tradicional Escudellada, on es reparteixen més de 300 litres d'escudella. El dimecres 10 de febrer, l'enterrament de la sardina durà als participants a la Sardinada Popular on es repartiran 60 quilos de sardines a la Plaça de Catalunya. A més, durant tot el cap de setmana hi haurà un Corretapes.
 
Quatre dies de disbauxa a Sort

A Sort el Carnaval s'inicia el dissabte i finalitza el dimarts amb el popular enterrament de la sardina. Al llarg d'aquests quatre dies, s'alternen activitats per a tots els públics amb balls i cercaviles. El dissabte al matí (11h) els nens i nens podran assistir al taller de disfresses que s'ha organitzat a Casa Xorret. 

Ja a la tarda, a les 18:30h, l'Alcalde de Carnaval farà un discurs on repassarà tot l'any a la vila, coincidint amb l'arribada del 'Requincuà', ninot de palla que simbolitza l'arribada del Carnestoltes. La Xaranga Xafarotolls amenitzaran la vesprada, on també tindrà lloc un passa-bars. Ja a la nit, la gresca està assegurada al pavelló d'esports amb l'orquestra Flash, el grup de versions Hey Pachucos! i la disco mòbil Galaxy.

De cara a diumenge, està previst el concurs de farcit de Carnaval, a partir de la 13h. Després de dinar, a les 16h, hi haurà una patxanga familiar de fútbol mini al terraplé. A partir de les 18h, ball de disfresses a la discoteca Rock Dur amb el Trio Rafel, organitzat per l’Associació Amics del Ball de Sort i dels Pallars.

Un dels actes més importants del Carnaval de Sort d'aquest any, com ja ho va ser l'any passat en la seva recuperació, serà "La Passa" de Carnaval, organitzada pels Esmolets de Sort. La Passa s'iniciarà dimarts al pont situat sobre el riu Noguera Pallaresa (carretera N-260) i recorrerà els carrers i places de Sort durant aproximadament dos hores. Podeu consultar el programa d'actes del Carnaval de Sort a la pàgina web de l'ajuntament

La Pobla de Segur també viu el Carnaval
 
A la Pobla de Segur, les activitats de Carnestoltes s'inicien el divendres amb l'Escala en Hi-fi que organitzen els alumnes de l'Institut. El dissabte a les 14h hi haurà la tradicional escudellada a la plaça del Daldo, posterior a la rua de la Xaranga Detroit. A les 17h tindrà lloc la rua infantil, i ja a les 20h serà el torn de la gran rua de Carnaval, on s'obsequiarà a la millor carrossa, a la millor comparsa i a la millor animació.
 
El diumenge se celebrarà al pavelló poliesportiu la Gran Festa pro Olimpíada Flamicell, organitzada per l'AMPA de l'Escola Els Raiers, on hi haurà animació infantil i un concurs de disfresses. El dimecres, com és tradició, està reservat per l'enterrament de la sardina. Podeu consultar el programa d'actes de la Pobla de Segur al lloc web de l'ajuntament.

Espot i Port Ainé, a meitat de preu
 
Per celebrar el Carnestoltes, les estacions d'Espot i Port Ainé ofereixen una interessant promoció. Tots els esquiadors que visitin dissabte les estacions de Skipallars obtindran el forfet de dia per només 16 euros. Al migdia tindrà lloc la desfilada popular de disfresses amenitzada amb una bona xocolatada a les cafeteries d'ambdues estacions per a tots els que hi participin. Enguany se seguirà la bona tònica de l'any passat: hi haurà premi per a la disfressa grupal de temàtica més original.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació