Divendres, 3 de maig de 2024
resum de l'any

El 2015 al Pallars en 15 imatges

Acomiadem el 2015 amb una selecció dels fets informatius més destacats de l'any a les comarques pallareses

Jordi Ubach 31 de desembre de 2015 a les 12:20
L'any informatiu 2015 ha estat marcat per les tres eleccions -municipals, catalanes i estatals-, la recent proclamació de les Falles del Pirineu com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, la instal·lació del sistema de recollida porta a porta al Pallars Sobirà, les protestes dels ramaders pallaresos i el tràgic estiu, on han mort set persones a les carreteres, llacs, rius i muntanyes de les nostres comarques. A continuació us oferim en 15 imatges els fets més destacats d'aquest 2015 que avui acomiadem.

1. Espectacular incendi a Esterri d'Àneu. L'any no va començar amb bon peu a les comarques pallareses. Un incendi cremava la teulada i cinc apartaments d'un edifici a Esterri d'Àneu la nit de l'1 de gener. Sortosament, i gràcies al ràpid desallotjament de les dos famílies que es trobaven a l'interior per part dels Bombers, no es van haver de lamentar danys personals.
 

Els Bombers treballant en l'extinció de les flames. Foto: ACN


2. Els Esmolets de Sort inicien una campanya per salvar la Passa de Carnaval. L'Associació Cultural Els Esmolets, formada per un grup de joves de Sort, va iniciar a finals de gener una campanya a través de les xarxes socials amb l'objectiu de salvar el tradicional ball de la Passa. El 14 de febrer, en el transcurs del Carnaval de Sort, la Passa va recórrer de nou els carrers i places de la població durant aproximadament dos hores.
 

Els Esmolets, a la passada festa major d'Altron Foto: Els Esmolets


3. Pallars Digital inicia una nova etapa amb Nació Digital. El 2 de febrer, el diari Pallars Digital inicià una nova etapa al costat de Nació Digital, un pas que ha confirmat la consolidació del mitjà de comunicació més llegit al Pallars i, a la vegada, ha donat projecció informativa arreu de Catalunya a les comarques pallareses. Des de l'entrada al Grup Nació Digital, Pallars Digital ha doblat la seva mitjana de visites diàries, passant de les 700 a les 1.400 actuals. Al mateix temps, el diari català s'ha convertit en el digital més llegit a Catalunya, segons el rànquing d'OJD.
 

Pallars Digital s'ha incorporat aquest 2015 a Nació Digital. Disseny: Georgina Hidalgo


4. El ciclista Marc Vilanova debuta com a professional. El més destacat de l'any en el terreny purament esportiu ha estat el debut professional del ciclista de Tremp, Marc Vilanova, després de fitxar per l'equip paraguaià Start Cycling Team. El seu debut es va produir el 6 de març al critèrium ciutat d'Alger (Argèlia). També cal destacar el campionat i l'ascens a Territorial A del Club Bàsquet Sort-Pallars Sobirà després de guanyar la Final Four de Territorial B disputada a Sort, així com la gran temporada del Futbol Club Rialp al grup 14 de la Tercera Catalana, que es va quedar a les portes d'un ascens històric al quedar eliminat contra el Torrefarrera. Com a nota negativa, el descens del Club Futbol Tremp a Tercera Catalana.
 

Vilanova durant el Critèrium d'Oran, on va acabar 9è. Foto: Joyce Jason


5. Implantació del sistema de recollida porta a porta al Pallars Sobirà. El Consell Comarcal del Pallars Sobirà va posar en marxa el mes de març un nou sistema de recollida de residus porta a porta, una iniciativa que va suposar la retirada de tots els contenidors de la comarca i la construcció d'una nova planta de compostatge a Sort, inaugurada a l'estiu. Aquest canvi, però, no ha estat exempt de polèmica, ja que ha arribat acompanyat de les crítiques de molts veïns i dels segons residents, que han mostrat el seu rebuig en reiterades ocasions. En aquest enllaç pots consultar totes les notícies relacionades amb el porta a porta.
 

Un operari recollint les bosses porta a porta a Tavascan. Foto: ACN


6. Primer premi de la Loteria Nacional a Tremp. L'administració de loteria nº2 de Tremp, La Ferradura Màgica, va vendre una sèrie de 600.000 euros del primer premi del sorteig de la Loteria Nacional del dissabte 21 de març, corresponent al número 03.983. Un premi força repartit entre gent de la comarca, segons l'administració.
 

Els propietaris de La Ferradura Màgica, davant l'administració. Foto: La Ferradura Màgica


7. Foment licita les obres d'ampliació i millora de la N-260 a Gerri de la Sal. El 2015 serà recordat també com l'any en què s'ha desencallat l'ampliació i millora de la travessia urbana de l'N-260 al seu pas per Gerri de la Sal. Les obres, que s'han iniciat aquest mes de novembre, consistiran en la construcció d'una estructura volada de 450 metres al costat del mur de la carretera que garantiran la seguretat tant dels vehicles que hi circulen (uns 3.500 diaris) com dels vianants. En aquest enllaç pots consultar totes les notícies relacionades amb la travessia de Gerri de la Sal.
 

Imatge del tram de la N-260 a Gerri de la Sal que es millorà. Foto: ACN


8. Els ramaders, en peu de guerra. Els ramaders del Pirineu s'han rebel·lat per les retallades de la Generalitat en els ajuts a la ramaderia ecològica i en la Indemnització Compensatòria de Muntanya (ICM), així com en la gestió de la fauna salvatge. La primera acció de protesta va ser una marxa lenta al Pallars Sobirà, que va tallar durant dos hores la N-260 coincidint en plena operació tornada de Setmana Santa. El sector ramader també va protestar a Tremp, en una concentració que va acabar a la delegació del Govern, així com a Sort, en un acte on hi van participar unes 200 persones. Agricultura ha iniciat darrerament el pagament dels ajuts
 

Ramaders desplaçant-se a la delegació del Govern a Tremp. Foto: ACN


9. Canvis als ajuntaments de les dos capitals de comarca. El 2015 ha estat, indubtablement, un any d'eleccions. Municipals, catalanes i espanyoles, per aquest ordre, han estat les cites electorals de tots els pallaresos i pallareses amb dret a vot. Destacables són els canvis en l'alcaldia de els capitals de comarca pallareses. A Tremp, Joan Ubach (CiU) ha rellevat l'històric Victor Orrit (Compromís per Tremp-PSC) al capdavant de l'Ajuntament de Tremp gràcies al pacte de govern entre CiU i ERC. A Sort, l'independent Raimon Monterde (Fem Municipi) s'ha convertit en el nou batlle de Sort gràcies a un pacte amb la CUP, posant fi a 24 anys de govern municipal de Convergència i Unió. En aquest enllaç pots consultar totes les notícies relacionades amb les eleccions municipals del 24 de maig.
 

Joan Ubach ha substituït l'històric Víctor Orrit a l'alcaldia de Tremp. Foto: ACN


10. Set persones perden la vida en un estiu negre al Pallars. Fins a un total de set persones han perdut la vida aquest estiu al Pallars en tràgiques circumstàncies. Tres persones han mort ofegades: un home i un nen, tots dos francesos, perdien la vida en el mateix tram de riu i en dies diferents mentre practicaven caiac a la Noguera Pallaresa, mentre que una veïna d'Aramunt moria ofegada quan es banyava al pantà de Sant Antoni. El balanç ha estat negatiu també a les carreteres, on també han mort tres persones. Un motorista perdia la vida després de sortir de la via a Lladorre, terme on dies més tard moriria una persona en estimbar-se en una pista forestal al Coll de Tudela. Cinc dies més tard, una topada entre un turisme i un autocar a la C-13 a la Guingueta d'Àneu va provocar la mort d'un home. Per últim, un excursionista de 67 anys apareixia mort en un barranc a la Pica d'Estats.
 

Rescat del vehicle accidentat a Lladorre. Foto: MAC


11. L'Escola de Salàs de Pallars reobre després de 16 anys. El 14 de setembre obria de nou l'Escola de Salàs de Pallars després que el juny de 1999 hagués de tancar les portes per falta d'alumnes. Actualment formen l'escola un total d'11 alumnes, 8 d'infantil i 3 de primària. L'escola s'ubica a l'edifici que l'acollia fins que va tancar, un espai que també dóna cabuda des de fa uns anys al Centre d'Interpretació de l'Antic Comerç (CIAC) de Salàs de Pallars.
 

Pares i mares acompanyant als nens a l'escola el primer dia de classe. Foto: Jordi Ubach


12. En marxa la primera fàbrica de cervesa del Pallars a la Pobla de Segur. Tres joves emprenedors pallaresos, Abel Sánchez, Anna Lafont i Joel Bastida, han vist complert el seu somni d'inaugurar una fàbrica de cervesa al Pallars. Es tracta de la fàbrica CTretze Pirineus, instal·lada al nº38 de l'avinguda de l'Estació de la Pobla de Segur. La nova fàbrica de cervesa té una producció d'uns 57.000 litres de cervesa a l'any i disposa d'una sala cultural on s'hi organitzen diferents esdeveniments culturals. Un petit oasi en la castigada economia pallaresa.
 

La fàbrica de cervesa està situada als peus de la C-13, a la Pobla. Foto: Jordi Ubach


13. Centenars de pallaresos participen a la Via Lliure. Un any més, molts catalans han demostrat per la Diada de Catalunya que volen viure en una Catalunya independent. Com ja va passar amb la 'V' de l'any passat, amb la Via Catalana per la Independència que va creuar fa dos anys el país de nord a sud en forma de cadena humana, i tres anys més tard de la multitudinària manifestació de la Diada del 2012, molts pallaresos han respost, una vegada més, a la crida de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. En total, es calcula que uns 1.300 pallaresos es van desplaçar a Barcelona per participar a la Via Lliure.
 

La Via Lliure, una nova demostració de força del sobiranisme. Foto: ANC


14. Compte enrere per l'estrena del nou tren de la Pobla. El que serà el nou tren de la Pobla ja es troba en la fase final de la seva construcció a Zurich (Suïssa). Si els terminis previstos es compleixen, tot apunta que els dos nous trens entrin en funcionament per Setmana Santa, a finals del mes de març de 2016. A més, des de la Generalitat de Catalunya asseguren que es recuperarà el volum de servei perdut fa quatre anys. En aquest enllaç pots consultar totes les notícies sobre el tren de la Pobla.
 

Un dels combois que circularan per la línia, en fabricació a Suïssa. Foto: FGC


15. Les Falles del Pirineu, Patrimoni de la Humanitat. Les falles del Pirineu són, des de l'1 de desembre, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La Unesco ha fet oficial el seu reconeixement a la candidatura "Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus", presentada pel govern andorrà amb la col·laboració d'Espanya i França. Una candidatura "Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus" inclou 63 pobles de Catalunya, Andorra, el sud de l'Estat francès i la Val d'Aran. En aquest enllaç pots consultar totes les notícies sobre les falles del Pirineu.
 

Baixada dels fallaires de la Pobla de Segur. Foto: Jordi Ubach

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació