Diumenge, 28 d'abril de 2024

​Agricultura allibera més de 9.000 peixos a rius i embassaments de Catalunya

Es tracta de ciprínids, 5.000 barbs i 4.000 bagres, i forma part d’un pla de cria per recobrar les poblacions

Redacció 23 de desembre de 2015 a les 10:23

Imatge dels exemplars alliberats aquest desembre. Foto: Agricultura


El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va alliberar a començaments de desembre uns 5.000 barbs de l’Ebre (Barbus graellsii) i 4.000 bagres (Squalius laietanus) als rius Flamisell, Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana i Rialb i als embassament d’Utxesa i la Palma d’Ebre.

Durant la primavera de 2015, coincidint amb l’època de fresa d’aquests ciprínids, es van capturar diversos exemplars de barb de l’Ebre i bagra al riu Rialb, als quals es va induir l’extracció dels ous i es van fecundar amb els mascles corresponents. Els ous fecundats s’han mantingut en piscines d’incubació fins a l’eclosió dels alevins, els quals s’han traslladat a dipòsits més grans, on s’han mantingut fins al moment d’alliberar-los.

Dels 30.000 barbs i 10.000 bagres aconseguits enguany, només se n’ha alliberat una petita part. La resta es mantindrà en diversos dipòsits per millorar el coneixement del seu cicle reproductiu i el maneig en piscifactoria. La primavera següent és previst d’alliberar-ne alguns exemplars més que ja tindran una mida superior.

Cal recordar que el Pla de cria de ciprínids va començar l’any 2013, en què es van aconseguir uns 2.000 barbs i bagres. L’any 2014, es van poder aconseguir 8.000 barbs. Enguany, s’ha consolidat el projecte, ja que s’han aconseguit més individus gràcies a la major supervivència dels ous.

El Departament d’Agricultura ha manifestat el seu interès a donar continuïtat a aquesta prova pilot per a l’any vinent, atès l’interès creixent dels pescadors per la pesca dels ciprínids i el retrocés que estan patint a causa de la introducció d’espècies exòtiques i la degradació dels hàbitats fluvials. El sector considera que aquestes dues espècies tenen molt de potencial piscícola, ja que assoleixen una mida i resistència considerables.

També és previst per a la temporada 2016 l’adequació i el manteniment de determinades zones de pesca controlada que, a causa del creixement de la vegetació de ribera, presenten dificultats d’accés als pescadors. En aquest sentit, es preveuen actuacions de millora d’accessos i senders, i l’adequació dels llocs de pesca de determinades zones dels rius Ter, Llobregat i Segre, tal com s’ha fet a l’embassament de Riba-roja, al seu pas per Almatret.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació