Dissabte, 4 de maig de 2024

MAPA: Catalunya ja suma onze elements de Patrimoni de la Humanitat

Hi ha cinc conjunts monumentals considerats Patrimoni Cultural Material | La Patum, els castellers, el Montseny i les Falles del Pirineu, reconeguts pel seu valor immaterial

Redacció 5 de desembre de 2015 a les 11:39
 

La UNESCO, en la seva reunió de Namíbia, va anunciar dimarts la declaració com a Patrimoni de la Humanitat de les Falles del Pirineu. Es tractava d'una candidatura transfronterera –presentada per Andorra però amb el suport dels estats espanyol i francès- que incloïa tradicions de 63 municipis del Principat de Catalunya, la Franja de Ponent, Andorra i Occitània.

La declaració de la Falles és la darrera realitzada per la UNESCO en quasi tres dècades que afecten Catalunya. Al país hi ha sis conjunts monumentals declarats Patrimoni Mundial, que els considera de gran valor per a la humanitat: l'obra de Gaudí, el monestir de Poblet, el Palau de la Música i l'Hospital de Sant Pau com a obra de Domènech i Montaner, les esglésies romàniques de la vall de Boí i el conjunt arqueològic de Tàrraco. Les pintures rupestres de l'arc mediterrani a la península ibèrica també són una declaració transregional.

Per altra banda, abans de les Falles, ja hi havia quatre declaracions de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a Catalunya, la Patum de Berga –que enguany ha celebrat deu anys del reconeixement-, els castells –que aquest 2015 ha celebrat el cinquè aniversari-, la Metodologia per a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial: l’experiència del Montseny a les Reserves de la Biosfera i la dieta mediterrània com a declaració transregional.
 
Patrimoni Cultural Comarca Any de declaració
Obra d'Antoni Gaudí Catalunya 1984/2005
Monestir de Santa Maria de Poblet La Conca de Barberà 1991
Palau de la Música i Hospital de Sant Pau Barcelonès 1997
Pintures rupestres Catalunya 1998
Esglésies de la Vall de Boí Alta Ribagorça 2000
Conjunt arqueològic de Tarraco Tarragonès 2000
     
     
Patrimoni Immaterial Comarca Any de declaració
Patum de Berga Berguedà 2005
Castellers Catalunya 2010
Dieta mediterrània Catalunya 2010
Experiència del Montseny Catalunya 2013
Falles del Pirineu Pallars i Alta Ribagorça 2015

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació