Dissabte, 4 de maig de 2024

La Diputació destinarà 40 milions als ajuntaments tot i presentar un pressupost inferior

El president, Joan Reñé, destaca la implicació al territori i anuncia una nova partida per arreglar camins

Àlvar Llobet 14 de novembre de 2015 a les 11:49

Joan Reñé, amb la vicepresidenta Rosa Maria Perelló. Foto: Àlvar Llobet


El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presentat aquest divendres les línies mestres del nou pressupost de l'organisme per al 2016, que contempla una reducció de 2,7 milions d'euros, que s'explica per la rebaixa de l'aportació de l'Estat, i que consolida els comptes fins als 103,6 milions.

Reñé ha detallat que els números de la institució de l'any vinent suposen una reducció del 2,5% respecte al pressupost del 2015, encara que ha posat l'accent en el fet que la Diputació continuarà aportant ajudes als consistoris de la demarcació, que es fixen en una tercera part dels nous números, és a dir, 40 milions d'euros segons ha apuntat, 32 en ajuts i plans locals directes i vuit en salut.

Nova partida per la millora de camins 

En aquest sentit, el president convergent ha explicat que la institució és sensible a les necessitats dels ajuntaments lleidatans, i ha exemplificat l'explicació amb l'anunci de la creació d'una nova partida per millorar els camins de la demarcació. En aquesta tessitura, Reñé ha indicat que per aquest 2016 es preveu una partida de 500.000 euros per arranjar vies rurals, uns diners que, ha indicat, es preveu que augmentin en els propers anys de la legislatura.

Augmenta el pressupost per a l'àrea de noves tecnologies

​Una altra de les prioritats del projecte de pressupost 2016 –amb un increment pressupostari del 70%– es concentra en l'àrea de Noves Tecnologies, on s'han previst 2,6 milions per a l'adquisició i implantació de totes les aplicacions informàtiques que han de facilitar una administració més àgil en la tramitació d'expedients i complidora amb la Llei de Transparència. La inversió, ha dit també contempla l'assessorament i el suport en aquesta matèria als 231 ajuntaments lleidatans. 

Reñé ha explicat que, volgudament, es repunta a l'alça el suport a la promoció turística i cultural del territori, al mateix temps que es dinamitza la recerca de finançament europeu a través del Patronat de Promoció Econòmica. En aquest sentit, el pressupost del Patronat de Turisme es consigna amb 3,2 milions d'euros i el de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), amb 5,8 milions. L'assignació al Patronat de Promoció Econòmica, per la seva banda, és de 2,1milions, i es manté la partida per l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs (OAGRTL), de 5,9 milions.

S'augmenta un 1% el sou dels funcionaris

El projecte de pressupost 2016 també contempla l'increment per llei en un 1% del sou dels funcionaris i l'abonament de la part pendent de la paga extra suprimida l'any 2012 pel Govern central. Així mateix, s'hi preveu partida per finalitzar la catalogació de la relació dels llocs de treball de la Diputació de Lleida.  

El deute de l'organisme és d'un 39,4%

Preguntat pel deute, Reñé ha indicat que l'organisme el situa al 39,4% dels ingressos corrents de l'any 2016, uns percentatge que no priva "les inversions al territori ni tampoc les el finançament d'activitats". Sobre aquest mateix tema, el president ha anunciat que de cara al proper any es preveu amortitzar set milions d'euros, un fet que significa una reducció financera si es compara amb les actuacions que es feien en aquest sentit anys enrere. "La Diputació pot respirar més" ha reblat Reñé.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació