Diumenge, 28 d'abril de 2024

Ferran Rella, Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Carulla

El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu ha estat reconegut per la seva promoció del patrimoni cultural i la divulgació de la cultura popular i tradicional

Jordi Ubach 13 de novembre de 2015 a les 09:14

Ferran Rella, a l'esquerra, en imatge d'arxiu. Foto: Gencat


El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, el pallarès Ferran Rella, ha estat guardonat amb el Premi d'Actuació Cívica que atorga la Fundació Carulla en la seva 33a edició, per la seva promoció del patrimoni cultural i la divulgació de la cultura popular i tradicional. Rella ha estat premiat juntament a Montserrat Cadevall, presidenta de la Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC); Miquel Costa, responsable de l’Editorial Mediterrània-Eivissa; Mireia Montané, pedagoga i directora del Projecte COMconèixer; Vicent Olmos, editor d'Afers i de Publicacions de la Universitat de València; i Artur Quintana, filòleg i estudiós del català de l'Aragó.

Els Premis d'Actuació Cívica, creats per la Fundació Carulla l'any 1983, són sis guardons, dotats amb 5.000 euros cadascun, destinats a fer conèixer i distingir la tasca de persones que actuen al servei de la identitat nacional. Els premiats procedeixen de diversos àmbits, com ara l'ensenyament, els mitjans de comunicació, les ciències, l'art, la cultura popular i la música. El jurat que ha determinat el veredicte d'aquests premis estava format per Antoni Bassas, Jordi Carulla-Ruiz, Carles Duarte, Vicent Partal i Damià Pons.

Nascut a Esterri d'Àneu el 1954, Ferran Rella i Foro és el president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu. Paral·lelament a la seva feina de docent, des del 1983 fins a l'actualitat ha desplegat una tasca ingent de recuperació, conservació, restitució i difusió del patrimoni cultural aneuenc i pirinenc que abraça nombrosos àmbits d'actuació: arxivístic, etnogràfic, de la cultura popular i tradicional, arquitectònic, artístic, de la dansa, literari i turístic. Ha dirigit la revista de cultura pirinenca Àrnica i actualment és director de la revista Nabius. Des del 1993 és catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes a l'IES Màrius Torres de Lleida. Ha estat director dels Serveis Territorials de Lleida del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya (2007-2011).

La cerimònia d'entrega dels premis serà el dimarts 24 de novembre, a les set de la tarda, al Museu del Disseny de Barcelona. Fins ara, el trempolí Jordi Mir era l'únic pallarès que havia obtingut aquest reconeixement.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació