Dijous, 18 d'abril de 2024

Roden un documental sobre els avions nazis caiguts al Pallars Sobirà

Basat en el llibre de Josep Pla i rodat per Laureano Clavero, un cineasta argentí establert a Catalunya

Redacció 4 de novembre de 2015 a les 11:20

L'avió alemany sinistrat a les muntanyes d'Enviny l'any 1944. Foto: Ombres


L'investigador i aficionat a la història, Josep Pla Blanch, de Balaguer, va publicar l'any 1999 el llibre Avions alemanys caiguts al Pallars durant la Segona Guerra Mundial -que l'editorial Garsineu va reeditar el 2012-, en el que després d'anys de recerca va descriure i localitzar la caiguda d'un primer avió de guerra nazi l'any 1943 a Aigüestortes, al terme d'Espot, i un segon l'any següent a Enviny. En aquest últim només es van trobar les restes mig calcinades del pilot d'un Junkers Ju 88 que mai ha estat identificat.

El cineasta argentí Laureano Clavero, resident a Catalunya des del 2000, ha finalitzat el rodatge d'un documental d'uns 30 minuts de duració basat en aquests dos episodis que la gent gran de la zona encara recorda. Aquest migmetratge, que es titula Ombres, inclou l'entrevista amb l'investigador de Balaguer i amb veïns que aporten detalls d'aquests successos de fa més de setanta anys, quan ells eren encara uns nens. El film recrea també la troballa de les restes per part de Pla i l'accident dels pilots d'aquells avions, interpretat per actors.

El documental també visita el cementiri de Cuacos de Yuste, a Extremadura, on hi ha enterrats diversos pilots alemanys caiguts a Espanya durant la guerra i on es va traslladar l'any 1982 el cadàver del conductor de l'avió d'Enviny, que consta com el "soldat desconegut". Actualment Clavero està preparant una expedició a les muntanyes d'Enviny per visitar el lloc de l'accident juntament amb l'investigador Pere Cardona i el productor Sergio García, on tenen previst prendre noves imatges, fotografies i seguir "buscant respostes".
 

Cementiri extremeny on descansa per sempre el Foto: Ombres


Laureano Clavero, nascut a Buenos Aires, té 34 anys i en fa 15 que viu a Catalunya. Anteriorment va rodar el 2010, al seu país natal, un documental sobre excombatents de la guerra de les Malvines, que ha obtingut premis internacionals. Clavero explica que li agradaria presentar el documental a Sort i posteriorment presentar-lo a festivals internacionals de cinema.


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació