Dijous, 25 d'abril de 2024

Artur Mas: «Mai l'èxit de la democràcia hauria d'acabar als tribunals de justícia»

El president en funcions acusa les institucions de l'Estat de respondre amb "ràbia" a "l'èxit" del 9 de novembre

Pere Gendrau 15 d'octubre de 2015 a les 14:26

Artur Mas, al Palau de la Generalitat. Foto: Adrià Costa


Davant d'una munió de periodistes, gairebé dues hores després d'haver declarat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Artur Mas ha comparegut per llançar, essencialment, dos missatges: el d'assumpció de responsabilitat pel 9-N i el de denúncia al comportament de les institucions espanyoles. "Em sento responsable" i "sóc l'únic responsable" han estat dos enunciats que el president en funcions ha repetit insistentment durant la seva explicació inicial a la sala gòtica del Palau de la Generalitat, abans d'obrir el torn de preguntes per part de la premsa. Però no només això. Artur Mas ha passat també a l'ofensiva quan ha fet una advertència a l'Estat: "Mai l'èxit de la democràcia hauria d'acabar als tribunals de justícia".

Mas ha confirmat que no ha respost les preguntes del fiscal i ho ha argumentat pel fet que la Fiscalia General de l'Estat ha tingut una actuació "absolutament desproporcionada". De fet, ha estat molt contundent a l'hora de referir-se a les institucions espanyoles. "Hi ha molta part de l'aparell de l'Estat que actua com a part, no com a àrbitre de tots". No obstant això, ha expressat la seva confiança en darrera instància cap a "l'aparell judicial" i, en aquest sentit, ha conclòs que aquest cas no hauria de prosperar. "No hi ha tema, no hi hauria d'haver causa", ha reblat. 

Més enllà de les al·lusions a la justícia, Artur Mas ha denunciat les actuacions dels poders estatals al voltant del procés participatiu que es va dur a terme el passat 9 de novembre. I és que, des de la seva perspectiva, és "l'èxit del 9-N amb una enorme mobilització ciutadana" i també l'"ampli ressò internacional" que es va generar el que, finalment, va motivar la presentació de les querelles contra ell, contra l'exvicepresidenta Joana Ortega i contra la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. "No hi ha un tema de dret, no hi ha un tema de lleis, hi ha la ràbia de l'èxit del 9-N per part de les diferents institucions de l'estat espanyol que no van acceptar amb una actitud democràtica normal que hi hagués hagut aquella jornada de participació cívica", ha sentenciat Mas. 

En defensa de la mobilització

Si bé Mas ha posat en valor la mobilització tant de voluntaris com de votants durant el 9-N, el president en funcions també ha defensat la mobilització de diputats, càrrecs de Govern, alcaldes i ciutadans anònims davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que s'ha fet tant aquest dijous com dos dies abans, quan van ser citades a declarar Joana Ortega i Irene Rigau. Segons el president de la Generalitat, "s'hauria de considerar una expressió normal de suport d'una gent que representen una causa". 

De la mateixa manera, el que no entén Artur Mas és la nota que dimarts va emetre el TSJC en què va carregar contra la concentració davant del Palau de Justícia. "La nota no l'entenc, no es tracta de fer cap pressió sinó de donar suport i poder-se expressar amb llibertat", ha subratllat Mas, tot afegint que "tots els poders públics" han d'estar "sotmesos a la crítica pública" si el que es vol és una "democràcia de qualitat". Seguint aquest fil, ha advertit que si el Govern o el Parlament hagués d'emetre una nota cada cop que és sotmès a un acte de protesta o de suport a una causa, no es donaria l'abast. "No pararíem", ha sintetitzat el president. 

Democràcia i delinqüència

El que també ha anat acompanyat de contundència, per part de Mas, ha estat l'assumpció de responsabilitats arran de la convocatòria del 9-N. "He fet notar al tribunal que haurà de jutjar si comportar-se com un demòcrata equival a actuar com un delinqüent", ha detallat Mas en el moment de descriure la seva compareixença. Des del seu punt de vista, actuar com un demòcrata és el que va fer tot just un any enrere, i ha vingut a dir que ho tornaria a fer perquè són les urnes les que "igualen" a tots els ciutadans: "al que té més poder i al que en té menys". 

Fins i tot, el que ha fet Mas és dibuixar l'escenari que s'hauria obert en cas que no hagués atès el que considerava un mandat democràtic. Des d'aquesta òptica, Mas s'ha confessat "responsable" d'haver "defensat la pau social, la llibertat ideològica, la llibertat d'expressió i el dret de participació". I és en aquest punt quan ha fet una argumentació político-jurídica que, si a Espanya no es vol tenir en compte, a l'exterior serà difícil d'obviar: es tracta de donar resposta a "drets fonamentals reconeguts i protegits per la Constitució". 

També en clau argumentativa, Artur Mas s'ha responsabilitzat d'haver "procurat en tot moment casar els mandats democràtics populars amb els marcs legals existents o nous". Aquí, ha incidit en el punt en què s'enroca la disquisició amb el govern i els principals -fins al moment- partits d'àmbit estatal. És l'interrogant de si s'ha de negar al poble de Catalunya una demanda expressada democràticament o bé si el que han de fer les institucions és "conjugar bé la legitimitat de les urnes amb la legalitat" en lloc de "confrontar les lleis i els marcs legals amb les urnes". 

Missatges per la CUP

Fruit de les preguntes dels periodistes, el que també ha tingut la compareixença de Mas al Palau de la Generalitat són dos missatges que incideixen, de ple, en la negociació que mantenen oberta Junts pel Sí i la CUP. El primer és el que lliga amb el concepte de la desobediència, tan reclamat per la Candidatura d'Unitat Popular Davant la pregunta de si es planteja no acatar una sentència que comporti la seva inhabilitació, Mas ha respost amb un "depèn". De què depèn? Segons el president en funcions, de la "situació jurídica del país" en el moment en què es pronunciï la justícia. Ara bé, tot seguit, Mas ha tret transcendència a aquesta possibilitat perquè, des del seu punt de vista, el més probable és que el seu procés judicial no prosperi. "No hi ha cap motiu per continuar amb aquesta causa per la via penal", ha assenyalat. 

En clau negociadora, el que també ha indicat Mas és que és positiu veure "el país unit" en "moments essencials". I, pendents d'unes converses entre les dues formacions independentistes, necessàries per investir un president i conformar un nou Govern, el que ha fet és desitjar que la "màxima que ha funcionat no s'espatlli". És a dir, que l'actitud que va fer possible el 9-N es mantingui i "tothom actuï com fins ara". És a dir, "posant l'interès de país per sobre l'interès de partits". Si la negociació fos un combat de boxe, aquest missatge hauria estat un ganxo d'esquerra proper al KO que salva, de moment, el so de la campana. 

 10:37 
RESUM de l'entrevista de Mas a RAC1. El president en funcions assegura que "la desobediència és un terme que t'instal·la en la bronca". Adverteix que desobeir en l'àmbit internacional és un concepte que no ajuda "en res". Es mostra disposat a pactar un referèndum amb l'estat espanyol abans del que preveu el full de ruta de Junts pel Sí si hi ha "voluntat de diàleg". Sobre la negociació amb la CUP, proposa una sortida: "No està escrit que el que investeix el president l'endemà ha de donar suport al president i al Govern".
 

Artur Mas, entrevistat aquest matí a RAC1. Foto: ACN

 10:25 
Miquel Iceta, en una entrevista a Antena 3, vaticina que Mas, Ortega i Rigau no seran inhabilitats pel 9-N. El líder del PSC dubta que "la situació processal" del president influeixi en la decisió de la CUP sobre la investidura.

 09:49 
Artur Mas, en una entrevista a RAC-1, aposta per l'"autoafirmació" i no per la "desobediència". El president en funcions assegura que "la desobediència és un terme que t'instal·la en la bronca".

 08:06 
Rafael Catalá, ministre espanyol de Justícia, no descarta suspendre l'autonomia de Catalunya "si arriba el moment" i qualifica el 9-N d'"acte il·lícit".

 20:00 

 16:55 
El ple del Senat ha aprovat definitivament aquest dijous la reforma que permet al Tribunal Constitucional (TC) suspendre de les seves funcions els càrrecs públics que incompleixin les seves sentències. Ho ha fet el dia que Artur Mas ha declarat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per respondre de la seva imputació pel 9-N. 

 16:24 
"Les manifestacions, les amenaces i les presències intimidatòries davant dels tribunals de justícia són absolutament inacceptables". Mariano Rajoy s'ha referit amb aquestes paraules a la concentració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'aquest dijous en suport a Artur Mas. 

 15:18 
Inés Arrimadas, cap de Ciutadans a Catalunya, es posa al costat del PP i el PSOE i adverteix a Mas que els demòcrates "respecten les lleis".

 15:04 
CRÒNICA El passeig Companys es fa èpic, crònica de Pep Martí d'una jornada al TSJC plena d'escenes emotives.

 15:00 
Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, recorda a Mas que "les lleis són per complir-les" i adverteix a les persones que s'han concentrat que el president de la Generalitat "ha intentat situar Catalunya fora de la legalitat".

 14:48 
Xavier García Albiol titlla les concentracions de suport a Mas d'"espectacle", "propi de dictadures" i acusa el president de la Generalitat d'"enganyar els catalans com a xinesos".

 14:25 
La CUP respon Manos Limpias «ensenyant-los» el cul. El sindicat d'ultradreta, Manos Limpias, ha anunciat aquest matí que ha presentat un escrit perquè el Ministeri espanyol de l'Interior procedeixi a il·legalitzar la CUP. La formació, fent gala del seu habitual sentit de l'humor a Twitter, els ha respost "ensenyant-los" el cul.

 14:21 
El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha criticat "la turpitud" dels que han instigat el procés contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per l'organització de la consulta del 9-N i ha rebutjat "els judicis sumaríssims".

 14:08 
RECULL de PREMSA INTERNACIONAL sobre la compareixença de Mas al TSJC.

- Libération: "Espagne/Catalogne: Mas devant la justice pour sa "rébellion démocratique(Mas davant la justícia per la seva "rebel·lió democràtica") 

- The Washington Post: "Thousands turn up at court to support Catalan president" ("Milers de persones es reuneixen davant el TSJC en suport del president català") 

- The New York Times: "Catalan Head Testifies in Court on Referendum Charges" (El líder català testifica al tribunal per la imputació pel referèndum) 

- The Guardian: "Catalan leader marches to court at head of huge flag-waving crowd" ("El líder català avança cap al tribunal al capdavant d'una multitud onejant banderes").

- BBC: "Artur Mas: Catalan president appears in Barcelona court" ("Artur Mas: El president català compareix als tribunal de Barcelona).

 13:59 
Mossèn Ballarín, a Artur Mas: "Ets el president; no vas sol al judici, hi vas molt acompanyat".

 13:51 

 13:47 
RESUM de la compareixença d'Artur Mas. Acusa les institucions de l'Estat de respondre amb "ràbia" a "l'èxit" del 9 de novembre. Explica que ha plantejat al TSJC si "comportar-se com un demòcrata equival a actuar com un delinqüent". Defensa les mobilitzacions davant del tribunal perquè no és "cap pressió" sinó una mostra de "suport". Insinua la possibilitat de desobeir quan es planteja no acatar una possible inhabilitació depenent de "la situació jurídica de país". En clau de negociació amb la CUP, confia que es continuï "posant l'interès de país per sobre l'interès de partit".
 

Artur Mas compareixent al Palau de la Generalitat després de declarar al TSJC. Foto: Adrià Costa

 13:46 
UPyD espera que al TSJC "no li tremoli la mà" amb Mas.

 13:45 
Rafael Catalá, ministre espanyol de Justícia, envia un missatge a Mas: "Ningú està per sobre de la llei i ningú està al marge de les actuacions dels tribunals".

 13:34 
Acaba la valoració d'Artur Mas al Palau de la Generalitat, després de la declaració al TSJC pel 9-N.

 13:25 
Mas: "No sé com acabarà tot, el temps ho dirà. Ara el que seria sensat és aturar aquest procés penal".

 13:21 
La Guàrdia Urbana xifra en 6.000 persones les que s'han concentrat en suport a Artur Mas a l'exterior del TSJC.

 13:17 
Mas: "Em faig màxim responsable de tot, no defujo cap de les meves responsabilitats".

 13:15 
Mas, respecte a una possible desobediència en cas d'inhabilitació: "Depèn de com estigui la situació jurídica del país".

 13:14 

 13:09 
Mas: "Tothom entenia que aturar la consulta del 9-N tenia molts més costos que deixar que es fes amb normalitat".

 13:07 
Mas: "No entenc la nota del TSJC. [Les concentracions] Són una mostra de suport i lliure expressió i de manifestació".

 13:05 
Mas: "No estem davant d'un Estat neutre ni neutral que ens hauria de protegir a tots. Hi ha una bona part de l'aparell de l'Estat que actua com a àrbitre d'uns quants i no com a àrbitre de tots".

 13:02 

 13:02 
Mas: "Des d'un punt de vista legal no hi ha tema per presentar querelles per la via penal. Es poden arribar a inhabilitar càrrecs públics elegits a les urnes i, fins i tot, hi poden haver penes de presó".

 13:01 
Mas: "No he volgut contestar la Fiscalia General de l'Estat perquè les seves decisions en aquest cas concret han estat desproporcionades".

 12:58 
Mas: "No hi ha un tema de dret, no hi ha un tema de lleis: hi ha una ràbia cap a l'expressió cívic i democràtica [del 9-N]. Mai l'èxit de la democràcia hauria d'acabar als tribunals de justícia".
 

 12:57 
Mas: "El govern espanyol va menystenir el 9-N i en va fer mofa pública".

 12:54 
Mas: "Sense els voluntaris no es podria haver fet el 9N. La Generalitat hi col·laborava, però no donava ordres ni instruccions".

 12:52 
Artur Mas: "He fet notar al tribunal si actuar com un demòcrata equival a actuar com un delinqüent".

 12:49 
Mas: "Em declaro màxim responsable d'haver pres la iniciativa política, d'haver ideat i d'haver impulsat el procés participatiu l'any passat. Em declaro responsable d'haver escoltat la voluntat de milers de persones".

 12:48 
Artur Mas: "Per una acció com aquesta [la consulta participativa del 9-N] s'hauria de comparèixer davant d'un parlament, però mai davant d'un tribunal. I menys en una causa penal, com la que s'està instruint".

 12:46 
“M’he sentit molt reconfortat”. Mas agraeix els càrrecs institucionals i els ciutadans que li han donat suport al TSJC

 12:44 
VÍDEO en DIRECTE Comença la declaració d'Artur Mas a la sala Gòtica del Palau de la Generalitat.

 12:33 
Tot a punt a la sala Gòtica del Palau de la Generalitat per la declaració d'Artur Mas.

 12:31 
Yanis Varoufakis, exministre de Finances grec: "Si Madrid vol enfortir l'independentisme, no ho pot fer millor".

 12:25 

 12:20 
Artur Mas ja ha arribat al Palau de la Generalitat, on s'espera que faci les primeres valoracions després de declarar al TSJC.

 12:18 
Artur Mas assumeix al TSJC ser el "responsable únic" del 9-N i admet la responsabilitat d'haver convocat el procés participatiu del 9-N.

 ÚLTIMA HORA 
Artur Mas assumeix al TSJC ser el "responsable únic" del 9-N.

 12:03 
Mas puja al cotxe i marxa del passeig Lluís Companys en direcció al Palau de la Generalitat on valorarà la declaració com a imputat pel 9-N.

 12:02 

 12:02 
VÍDEO Artur Mas, cantant "Els Segadors" amb els concentrats després de declarar al TSJC pel 9-N.

 11:56 
Ana Pastor, ministre espanyola de Foment, compara la concentració de suport a Mas davant del TSJC amb el "setge" al Parlament.

 11:43 
Mas continua avançant lentament pel passeig Lluís Companys amb el suport del Govern, diputats i alcaldes. Els laterals continuen plens.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació