Diumenge, 5 de maig de 2024

Luci Emili Patern, un isonenc a l'Imperi Romà

Redacció 14 d'octubre de 2015 a les 11:45
El territori al voltant del poble d'Isona, ha estat una àrea ocupada des d'època antiga. Es coneixen alguns vestigis anteriors a l'ocupació romana però és a partir del segle I aC amb la fundació de la ciutat romana d'AESO, que aquest territori serà la punta de llança de la romanització de la Catalunya interior.

Una part d'aquesta ciutat, com un fragment de la muralla, avui és visible i gran part es conserva en el subsòl de la població actual. El Museu de la Conca Dellà i el Museu d'Arqueològia de Catalunya (MAC) mostren part d'aquest llegat, com l'excel·lent col·lecció de làpides epigràfiques trobades al terme d'Isona i Conca Dellà.

Aquesta epigrafia ens ha permès conèixer la vida d'un important personatge, Lucius Aemilius Paternus. Lucius, que havia nascut a finals del segle I dC en una rica família d'AESO connectada amb les elits de poder, encara més arrel del seu matrimoni amb Atilia Vera, va fer una notable carrera militar que el va portar arreu de l'imperi.

La seva biografia és coneguda per una complerta inscripció conservada avui al MAC. Una reproducció la podeu visitar al Museu de la Conca Dellà. Per aquesta làpida sabem que era fill de Lucius, que pertanyia a la tribu Galèria, que era de l'ordre eqüestre i que inicià una carrera militar en l'època de l'emperador Trajà.
 

Làpida amb la inscripció de Luci Emili Patern. Foto: Jose Luis Muñoz


Lucius Aemilius Paternus participà i és convertí en un heroi de les guerres Dàcies 101-102 dC i 105-106 dC (a l'actual Romania) i a Pàrtia en 114-117 dC (actual Iran) campanya amb la que l'emperador Trajà fa arribar l'imperi romà a la seva màxima expansió. Sabem que fou condecorat tres vegades per l'emperador pel gran valor i fidelitat demostrats en les seves accions. 

Lucius inicia la seva carrera militar com un soldat distingit de la primera centúria (la que inclou les millors tropes en una legió) i arriba a centurió de la Legió VII Gèmina. D'allí passà a centurió de la Legió I Minervia, centurió de la Legió VII Clàudia i després de la Legió XIII Gèmina. Fou ascendit a la Legió II Augusta, en la que fou centurió de IV Cohort Pretòriana, l'elit de l'exèrcit romà i guàrdia personal de l'emperador. En aquesta unitat fou ascendit a Primus Pilli, màxim rang que podia assolir un militar de carrera a l'exercit romà.

A tall de curiositat, si feu servir la xarxa social Twitter, avui encara podem resseguir la vida del nostre personatge ja que ell mateix ens l'explica en primera persona a @LuciEmiliPatern.

Jose Luis Muñoz
Historiador

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació