Dissabte, 18 de maig de 2024

Agricultura inicia el pagament dels ajuts als ramaders del Pallars

El departament estableix un pagament del 52% del total, mentre que Unió de Pagesos n'exigeix el pagament sencer

Redacció 10 d'octubre de 2015 a les 10:04

Protesta dels ramaders a Sort, el passat mes d'agost. Foto: ACN


Tal i com va avançar la setmana passada, el Departament d'Agricultura ha efectuat aquest divendres els primers pagaments als ramaders corresponents als ajuts d'Indemnització Compensatòria de Muntanya (ICM) de la convocatòria 2014. Segons la conselleria, el pagament s'ha pogut efectuar gràcies a la modificació presentada a la Comissió Europea (CE) per tal d'incrementar la partida pressupostària d'aquesta línia d'ajut.
 
Amb aquesta modificació, però, no ha estat possible arribar a pagar un 100% de l'ajut, però s'ha incrementat de manera important la despesa prevista en l'Ordre de CGE, establint un pagament definitiu del 52% del total. Pel que fa a les comarques pallareses, al Pallars Jussà s'han cobert un total de 288 expedients per un import total de 551.627,86 euros. Al Pallars Sobirà, l'import és menor, i afecta 140 explotacions que sumen un import de 511.421,07 euros.

El departament d'Agricultura lamenta "els retards reiterats" en les transferències de fons per part de l’Administració General de l’Estat, "que comporten un retard en el pagament als agricultors". Segons la conselleria, enguany l'Estat està retardant 4 mesos les transferències de fons que s'acorden en les Conferències Sectorials.

Unió de Pagesos exigeix al departament el pagament sencer

Unió de Pagesos considera "injustificat, discriminatori i contrari als acords de la Taula Agrària i del Parlament" el pagament parcial d'un 52%, dels ajuts d'Indemnització Compensatòria corresponents al 2014 per part del Departament d'Agricultura per a les zones de muntanya "i que també vol traslladar a les zones desfavorides de Catalunya les properes setmanes". El sindicat considera que la finalitat d'aquests ajuts és la de "compensar la pagesia professional d'aquestes zones dels costos addicionals i les pèrdues d'ingressos que els suposen les seves activitats agràries com a conseqüència de les limitacions de produir en zones amb limitacions naturals".

Unió de Pagesos denuncia que l'argumentació esgrimida pel departament per només efectuar un pagament del 52%, retallant els ajuts en 5,8 milions d'euros, "és clarament una maniobra que falta a la veritat, ja que el PDR de Catalunya 2014-2020, aprovat per la Comissió Europea aquest estiu, disposa de la pràctica totalitat dels seus fons per atendre aquest import, ja que està prevista una dotació de 810,4 milions d'euros".

El sindicat defensarà i exigirà al nou Govern i als grups parlamentaris sorgits de les eleccions del 27 de setembre que compleixin amb els esmentats acords unànimes, ja que "davant la unilateralitat del Govern actual només queda el camí d'exigir la revocació de les resolucions dels pagaments del 52% i que se'n facin unes de noves assumint el pagament dels restants 5,8 milions d'euros, fins al 100%".

Mesos de protestes

Com a conseqüència d'aquest retard, els ramaders s'han manifestat en reiterades ocasions en els darrers mesos. Al mes d'abril, unes 150 persones i 40 tractors van tallar la N-260 durant més de dos hores. A mitjans d'agost, unes 200 persones es van reunir novament a Sort per reclamar el pagament dels ajuts, tallant la carretera C-13. Per últim, el 7 de setembre un centenar de ramaders es van manifestar davant la delegació del Govern de l'Alt Pirineu i Aran a Tremp.

Què és l'ICM?

La Indemnització Compensatòria de Muntanya és un mecanisme comunitari que es va crear fa trenta anys per mitigar els desavantatges que suposa tirar endavant l'activitat agrària i ramadera a les comarques de muntanya en comparació a altres territoris del país, per exemple, per motius climàtics o pels sobrecostos de fer arribar el pinso i els farratges a explotacions llunyanes dels punts de producció. Alhora, també ha de servir per fixar la població al territori.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació