Diumenge, 28 d'abril de 2024

Les bitlles pallareses prenen els carrers de Verona

Catalunya és el país convidat d'honor del Festival Tocatì de Jocs al Carrer 2015

ACN 22 de setembre de 2015 a les 10:50

Verona ha jugat a les bitlles pallareses. Foto: Festival Tocati


Bitlles pallareses, castells, cursa de dolls, pilota al carrer, futbol amb botons, l'aixecada de càntirs, els populars 'titus' amb porró, una exhibició de morra, baldufes, les curses de Prat del Compte o el bèlit han pres els carrers del centre històric de Verona el passat cap de setmana durant el Festival Tocatì de Jocs al Carrer com a mostra del patrimoni lúdic i cultural de Catalunya, el país convidat d'honor de l'edició d'aquest any. 

Els carrers de Verona s'han omplert de les tradicions, la música i els jocs tradicionals catalans amb motiu del Festival Tocatì de Jocs al carrer. Els veronesos han pogut provar de primera mà una representació de les principals manifestacions populars i tradicionals catalanes. En un extrem de la plaça, els veronesos han afinat la seva punteria amb les bitlles pallareses, aquest joc popular de les valls del Pallars que consisteix en tirar el màxim de nou bitlles amb el truc (bola de fusta), per tal d’arribar entre tot l’equip a 48 punts.
 

Un turista amb les bitlles pallareses a Verona. Foto: ACN


A més, els veronesos, petits i grans, han practicat l'aixecada de Càntirs d'Argentona, des dels 5 quilos i incrementant fins als 200 quilos. Així mateix, l'associació de Cadaqués ha fet una mostra de les curses de dolls, una tradició que s'ha combinat amb una exhibició similar anomenada 'Corsa con la cannata', provinent de Lazio, o la 'Carrara', de Sicília a la Piazza delle Erbe.

En una altra zona de Verona, a Porta Borsari, els catalans han ensenyat a veronesos i turistes els populars 'titis'. Amb un porró ple d'aigua (no de vi, com mana la tradició), han provat de parlar mentre bevien aigua. Just a costat, l'aixecada de càntirs d'Argentona exhibia càntirs plens d'aigua de 5 quilos i fins als 200 quilos, que s'havien d'anar aixecant successivament. Tot i que no està considerat un joc a Catalunya, l'exhibició de castells dels Xiquets d'Alcover ha fet omplir la Piazza delle Erbe, plantant diversos castells i pilars. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació