Divendres, 26 d'abril de 2024

Reobre l'Escola de Salàs de Pallars després de 16 anys

11 alumnes, 8 d'infantil i 3 de primària, han iniciat avui el curs a la nova escola | Arrenca el nou curs escolar a Lleida amb més alumnes, més professors i més peticions de beques menjador

Jordi Ubach / ACN 14 de setembre de 2015 a les 11:20

Pares i mares acompanyant als nens a l'escola el primer dia de classe. Foto: Jordi Ubach


L'Escola de Salàs de Pallars ha reobert les seves portes aquest dilluns al matí després de 16 anys tancada. Un total d'11 nens d'entre P3 i segon de primària -3 d'infantil i 8 de primària- seran, des d'avui, els alumnes de la nova escola, que va haver de tancar el juny de 1999 per falta d'alumnes. La petició d'un conjunt de famílies del poble, amb el suport de l'ajuntament, ha permès recuperar el centre, que entra a formar part de la ZER Pallars Jussà juntament amb les escoles AESO d'Isona i l'escola Vall Fosca. La de Salàs de Pallars és la única escola catalana que obra aquest curs escolar.

L'escola s'ubica a l'edifici que l'acollia fins que va tancar, un espai que també dóna cabuda des de fa uns anys al Centre d'Interpretació de l'Antic Comerç (CIAC) de Salàs de Pallars. Després d'unes obres d'adequació durant l'estiu, a partir d'avui l'edifici acull totes dos activitats amb l'espai suficient. L'alcalde de Salàs de Pallars, Francesc Borrell ha explicat que obrir l'escola és un "èxit" i ha destacat la iniciativa dels pares en tirar-la endavant. Borrell ha dit que l'escola podria ampliar en 15 alumnes la seva ràtio de cara al curs que ve.

Per la directora del centre, Jana Verdeny, és una "satisfacció" poder formar part d'un projecte que ha nascut "de la il·lusió d'un grup de pares que porta temps lluitant per reobrir l'escola". Verdeny ha explicat que el fet que l'Escola de Salàs sigui rural ja porta implícit un funcionament més individualitzat. "Esperem que vagi a més i cada any s'inscriguin més nens", ha conclòs instants abans d'iniciar les primeres classes. L'escola té una capacitat total d'entre 25 i 30 alumnes.

Set dels onze alumnes inscrits aquest curs a l'Escola de Salàs són del mateix poble. La resta, provenen de diferents indrets de la comarca. És el cas de la Susanna Casanovas, de la Torre de Capdella, que ha decidit portar el seu fill a Salàs de Pallars per les característiques del centre, situat en un entorn rural i amb un grup-classe reduït. "És un luxe tenir una escola per tants pocs nens", ha assegurat.
 

Les professores del centre de Salàs de Pallars presentant-se als alumnes. Foto: ACN


Maria Aleu, en canvi, és una antiga alumna de l'escola i membre d'una de les famílies impulsores de la reobertura del centre. "Teniem la il·lusió de reobrir l'escola", explica, després d'observar un repunt de la natalitat del poble. "Ens agrada que l'escola sigui rural, petita i agradable. Creiem que als nostres fills els aportarà una vinculació amb el seu poble, amb l'entorn, un ambient familiar", ha assegurat. Aleu ha explicat que tots els nens gaudiran aquest curs del servei de menjador.

Un curs amb pocs canvis

En el conjunt de la demarcació, el curs comença amb més alumnes, més professors i més sol·licituds de beques menjador a les comarques de Lleida. El curs 2015-2016 ha arrencat a la demarcació de Lleida amb 79.278 alumnes, 1.310 més que el curs anterior i també amb un augment de professors, que han passat dels 4.697 als 4.790. També s'han incrementat les peticions d'ajuts de menjador que enguany arriben a les 5.711, unes 600 més que el curs passat.

A banda de la reobertura de l'escola de Salàs de Pallars, aquest inici de curs destaca pel tancament del centre dels Arcs (Pla d'Urgell) i l'estrena de l'institut La Valira, a la Seu d'Urgell. També han pogut començar el curs a Cubells, a la Noguera, gràcies a l'arribada d'una família amb tres fills. En canvi, ha tancat l'escola Rufí Bedoya dels Arcs (Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellvís, al Pla d'Urgell) per falta d'alumnes.
 

Alumnes de Salàs jugant al pati de l'escola abans de començar les classes. Foto: Jordi Ubach


També ha començat aquest dilluns el curs a la Universitat de Lleida (UdL) i ho ha fet amb una novetat destacada: l'estrena del doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal, llargament reivindicat. Tot i que s'estan acabant de tancar les matriculacions, s'espera cobrir les 60 places ofertes.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació