Dissabte, 4 de maig de 2024

El projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec es presenta a Europa

Una delegació pallaresa s'ha desplaçat aquest cap de setmana fins Oulu (Finlàndia) per participar a l'European Geoparks Conference | El projecte espera aconseguir en un any l'aval de la UNESCO

Redacció 9 de setembre de 2015 a les 10:04

La delegació del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, a Finlàndia. Foto: Ajuntament de Tremp


Una delegació pallaresa, acompanyada del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, i del secretari general del Departament, Josep Maria Elorduy, s'ha desplaçat a Oulu (Finlàndia), per a assistir aquest passat cap de setmana a l'European Geoparks Conference, congrés en el marc del qual s'ha presentat oficialment el projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec i el seu pòster, un ambiciós projecte que espera aconseguir l'aval de la UNESCO.

Han viatjat fins a Finlàndia l'alcalde de l'Ajuntament de Tremp, Joan Ubach; la segona tinent d'alcalde i regidora de Promoció Local, Fires i Seguretat Ciutadana, Anna Ritz; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda; el diputat de la Diputació de Lleida, Gerard Sabarich; i el cap de Paleontologia de l’Institut Català de Paleontologia, Àngel Galobart, i el Coordinador de Desenvolupament Local del Geoparc, Guillem Puras.

Així, en el marc de l’esmentat Congrés que s'ha celebrat a Finlàndia, s’ha presentat la candidatura del Geoparc Conca de Tremp-Montsec davant dels representants dels Geoparcs assistents (participació de més de 400 persones de tot el món) i davant dels dirigents de la UNESCO, presentació que s'ha dut a terme en dues fase: una sobre un projecte de desenvolupament rural titulat 'Geologia i Vi', i 'Els darrers dinosaures d’Europa & Geologia: una xarxa divulgativa per a un geoparc aspirant al sud dels Pirineus'.

De les reunions mantingudes amb el màxim dirigent de la Xarxa Mundial de Geoparcs, els representants de les xarxes de Geoparc estatals del Regne Unit, Portugal, França, Finlàndia (aquesta xarxa encapçalada per un alt representant del Govern) i, especialment, de l’Estat Espanyol, es va valorar molt el recolzament presencial de la delegació política de màxim nivell del futur Geoparc Lleidatà. Aquest dirigents europeus van manifestar que aquest projecte estava dotat d'una gran solvència i van recomanar que es presentés a la candidatura aquest mateix any.

El viatge ha permès conèixer altres projectes similars

El coordinador del projecte, Guillem Puras, assegura que "molta gent coneix la Conca de Tremp pel seu patrimoni geològic, però ara hem demostrat la solidesa del projecte". Puras explica que aquest viatge ha servit per "acabar de reafirmar el projecte, que a nivell tècnic no tenia dubte, i a convèncer als dirigents de la xarxa de Geoparcs". El veredicte es coneixerà a finals de setembre de l'any que ve a Anglaterra.

L'alcalde de Tremp, Joan Ubach, ha reconegut que aquest viatge ha estat una experiència molt positiva per les possibilitats del projecte d'esdevenir Geoparc. "Hem tingut l'oportunitat de contactar amb altres Geoparcs i amb gent introduïda amb el tema i això ens ajudarà a fer-lo més enriquidor". Ubach, a més, ha assegurat que "s'ha valorat molt la nostra representació institucional", que ha obtingut un molt bon reconeixement. 

Jordi Ciuraneta, per la seva banda, ha fet palès que, amb aquest viatge, "el Govern de la Generalitat de Catalunya vol refermar el seu compromís amb el desenvolupament rural, la projecció i cohesió del territori, i la seva dinamització, donant suport, entre altres, a iniciatives, com és en aquest cas el projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, que, després de molts tràmits ja realitzats, aspira a rebre l’aval de la UNESCO i el seu reconeixement".
 
Ciuraneta ha afegit que en aquest Congrés de la Xarxa europea de Geoparcs també s’ha convocat representants d’arreu del món, i ha explicat que un Geoparc és un territori que implementa un model de desenvolupament reconegut per la UNESCO, basat en la gestió sostenible d’un patrimoni geològic, paleontològic, miner, arqueològic i astronòmic excepcional.

L’objectiu principal és la dinamització econòmica i cultural que beneficiï la comunitat local, i no és un figura legal de protecció ni restringeix les activitats econòmiques. Els Geoparcs cooperen en una xarxa configurada per 69 Geoparcs a Europa i 140 arreu del món. A l’Estat espanyol n’hi ha 11, organitzats en un Comitè estatal, i actualment només hi ha un de català a la xarxa (Caralunya Central, 2012).
 
Així, val a dir que com a figura de desenvolupament, un Geoparc ha de projectar i promoure totes les activitats que es fan en el territori que abasta, tant en l’àmbit de les ciències de la terra, com en altres (agraris, ramaders, agroalimentaris, turístics, etcètera), en definitiva un Geoparc ha d’enriquir la població del territori que comprèn, dinamitzar el territori, i excel·lir aquest i la seva econòmica i riquesa.

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec es tracta d’un territori format per 19 municipis i 2 Consells Comarcals (Pallars Jussà i Noguera), si bé abasta municipis de 4 comarques de Lleida, i una superfície total de 2.000 quilòmetres quadrats, totalitzant una població de més de 16.000 habitants.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació