Divendres, 26 d'abril de 2024

​Els ramaders del Pallars es tornaran a mobilitzar el 7 de setembre a Tremp

Nova protesta, aquest cop a la delegació del Govern, per reclamar que els paguin es ajuts compensatoris de muntanya pendents

ACN 31 d'agost de 2015 a les 09:58

Els ramaders van tallar la C-13 a Sort el passat 16 d'agost. Foto: ACN


L'Associació de Ramaders del Pallars es tornarà a mobilitzar el pròxim 7 de setembre a Tremp, davant la delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, per reclamar que els paguin es ajuts compensatoris de muntanya pendents del 2014. Serà una nova protesta després de la que van protagonitzar el 16 d'agost a Sort, quan van tallar intermitentment la carretera C-13 en direcció a Esterri d'Àneu. Els ramaders han pres aquesta decisió després que no s'hagin atès les seves reclamacions. El president de l'Associació, Xavier Ribera, afirma que exigiran "un compromís per part dels nostres representants públics" i per això volen ser rebuts pel delegat, Albert Alins.

"Volem una resposta defintiva, que no ens tornin a enganyar", afirma Ribera. La junta de l'Associació ja ha pres la decisió d'organitzar una nova protesta el dia 7 a Tremp, que haurà de ser ratificada aquesta propera setmana en assemblea. En tot cas, ja han demanat els permisos al Departament d'Interior. 

En concret, reclamen que el Govern els pagui la Indemnització Compensatòria de Muntanya (ICM) corresponent al 2014, una ajuda que consideren essencial per poder subsistir. Es calcula que són uns 6.000 euros per explotació. A més, exigeixen que la ICM no desaparegui per al període 2015-2020. El president des ramaders pallaresos recorda que mai abans hi havia hagut un retard tan gran en el pagament d'una subvenció compromesa pel Govern i reitera que no hi pensen renunciar.

La Indemnització Compensatòria de Muntanya és un mecanisme comunitari que es va crear fa trenta anys per mitigar els desavantatges que suposa tirar endavant l'activitat agrària i ramadera a les comarques de muntanya en comparació a altres territoris del país, per exemple, per motius climàtics o pels sobrecostos de fer arribar el pinso i els farratges a explotacions llunyanes dels punts de producció. Alhora, també ha de servir per fixar la població al territori.

Està cofinançat per Brussel·les, el Ministeri d'Agricultura i la Generalitat, que és l'administració que en última instància ha de fer el pagament després que s'hagi fet constar a la DUN (la Declaració Única). El problema, diuen els ramaders, és que la Generalitat al·lega que les altres dues parts no paguen i, per tant, no té recursos per abonar la subvenció corresponent al 2014. Els afectats temen que aquest sigui només l'inici de la desaparició d'aquesta i d'altres ajudes i insisteixen que la ramaderia de muntanya no pot sobreviure sense el suport públic.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació