Divendres, 19 d'abril de 2024

Recuperen el cadàver d'una cabra salvatge gràcies al radioseguiment

L'animal, reintroduït l'any 2014 a l'Arièja (França), va morir el passat febrer a causa d'una allau

ACN 19 de juliol de 2015 a les 17:39

Un exemplar de cabra salvatge reintroduïda al Pirineu. Foto: ACN


Membres del cos d'Agents Rurals del departament d'Agricultura, conjuntament amb treballadors de la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars (RNCAP), van recuperar fa uns dies el cadàver d'una cabra salvatge mascle que va morir el passat febrer, pressumptament per una allau gràcies al seu collar de radioseguiment. Aquesta cabra formava part d'un primer grup d'unes quinze cabres reintroduïdes l'any 2014 al Parc Naturel des Pyrénées Ariégeoises, a França, provinents de la madrilenya serra de Gredos. La cabra salvatge, anomenada 'herc' en aquesta zona del Pirineu, s'havia extingit de la zona en les darreries del segle XIX, amb algun exemplar que va ser trobat en els dos o tres primers anys del segle XX.

Amb aquest fet, es pretenia recuperar una espècie simbòlica, amb un paper ecològic molt clar i amb un valor econòmic elevat. Les cabres van ser aportades per l'estat espanyol amb exemplars provinents de la serra de Gredos, més adaptades a l'alta muntanya, fruit d'un conveni de col·laboració entre el Ministeri del Medi Ambient francès i el Ministeri d'Agricultura espanyol. Aquestes cabres alliberades van ser equipades amb uns collars que permeten fer el seguiment per satèl·lit i conèixer-ne la seva posició regularment. També duia un emissor convencional de VHF per a un seguiment més proper.

Els exemplars van ser alliberats a la part axial del Pirineu, en la zona immediata a la frontera, confrontant amb el nord del Pallars Sobirà. Aquests terrenys es corresponen amb la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars i amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu. L'octubre del 2014 un mascle i una femella van travessar la frontera i van entrar al vessant català (voltants del llac de Mariola-Tavascan) i van ser seguits en tot moment pels tècnics francesos i pels de la Generalitat de Catalunya. 

Les cabres van ser sorpreses per una gran nevada que els va impedir el retorn al seu lloc d'alliberament. D'aquesta forma, es van disposar a passar l'hivern en aquesta banda dels Pirineus. Des d'aquest moment, personal de la RNCAP, del PNAP i un Grup especial de muntanya del CAR van treballar en el seu seguiment. Durant el mes de gener de 2015, els 2 exemplars van ser vistos per membres del CAR en bon estat de salut, en la zona propera a l'estany de la Mariola, amb uns gruixos de neu considerables i amb una accés molt perillós per l'elevat risc d'allaus. 

Durant el mes de febrer i coincidint amb un servei habitual de presa de dades nivològiques per part d'aquest Grup del CAR, es va albirar la femella però no el mascle. Aquest donava una ubicació fixa i amb uns senyals acústics que presagiaven la seva mort. En els mesos següents, en serveis habituals a la zona, membres del CAR i de la RNCAP van intentar, en diverses ocasions, trobar l'animal i recuperar l'emissor sense èxit, atès el gruix considerable de la neu i el gel. Tot i això, van poder ubicar el lloc exacte on es trobava el mascle, sepultat per una allau parcialment submergida a l'estany, en la seva zona nord. 

Recuperació del collar i necròpsia

Els mesos següents, en serveis habitual a la zona tant per part de treballadors de la RNCAP com per membres del CAR, s'ha anat fet seguiment del gruix de neu, així com del senyal de radioseguiment que confirmava que el mascle encara era sota la neu, fins al 25 de juny, en què membres dels dos col·lectius van localitzar l'individu dins l'aigua de l'estany de Mariola, al costat de la congesta de neu que encara hi havia.

Donada la importància de recuperar l'animal, ja que el collar que duia estava valorat en més de 5.000 euros, es va decidir fer una immersió en les aigües de l'estany. Un cop recuperat el mascle de cabra salvatge amb el collar, va ser retornat als tècnics del PNP Ariegéoises, que en faran la necròpsia per a esbrinar les causes de la mort.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació