Divendres, 3 de maig de 2024

Continua el rescat de l'espeleòleg accidentat a la cova de Cuberes

El ferit, un home de 45 anys, va caure uns sis metres a tres hores de l'entrada de l'espai situat al terme municipal de la Conca de Dalt

ACN 21 de juny de 2015 a les 13:57

Els equps d'emergències treballen a l'interior de la cova. Foto: Bombers


Els equips d'emergències continuen treballant aquest diumenge en el complicat rescat de l'espeleòleg accident a la cova de Cuberes, al Pallars Jussà. El ferit, un home de 45 anys, va caure aquest dissabte uns sis metres a l'interior de la cova, a Serradell, dins el terme municipal de la Conca de Dalt. L'avís del sinistre es va rebre a les 17:54h per part d'un dels quatre acompanyants de l'afectat, que està conscient, té les constants vitals estables i es queixa de diversos cops a l'esquena i l'espatlla. L'espeleòleg es troba en una zona de molt difícil accés -coneguda com el Pou Rodó- a unes tres hores de l'entrada de la cova cosa que dificulta enormement les tasques de rescat.

L'helicòpter de rescat de Bombers va transportar els primers efectius dels GRAE i del GEM fins a la cova, ja que l'accés queda a unes 2 hores caminant per una pista forestal. Al llarg de la nit, i per grups, s'ha accedit a la cova per arribar fins a l'accidentat, fer la primera atenció, i iniciar les maniobres per poder fer el rescat. L'accidentat, que es troba a la galeria de la Gelera, està acompanyat per un metge del GEM dels Bombers. Les maniobres d'extracció són molt complicades ja que la ruta de sortida està plena de gateres que dificulten el pas dels efectius i de la llitera amb el ferit.
 

Campament de l'equip de rescat dels Bombers a l'exterior de la cova. Foto: SAM


El dispositiu de rescat a l'interior de la cova està format per un total de 19 GRAE, un metge i un infermer del GEM, 7 espeleòlegs de la Federació Catalana d'Espeleologia, que fan tasques de suport i d'avituallament a l'interior de la cova, a més els 4 companys del ferit. Aquest matí, també s'han afegit a l'operatiu 8 efectius de la Unitat de Muntanya i 4 de la Unitat de Subsòl dels Mossos d'Esquadra. Durant tota la nit i aquest matí, mentre duren les tasques de rescat, diversos efectius dels Bombers de la Generalitat, així com personal del GEM amb l'ambulància, també donen suport logístic i operatiu des de l'exterior de la cova.

Les tasques de rescat s'estan desenvolupant sobre el termini previst. Segons ha pogut saber aquest diari, s'estima que el desplegament conclogui en les properes hores i que l'espeleòleg sigui extret de l'interior de la cova entre les 20h i les 22h d'aquesta mateixa nit.
 

L'espeleòleg immobilitzat en una llitera, ajudat per un membre del cos d'emergències. Foto: Bombers

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació