Diumenge, 19 de maig de 2024

Els Bombers fan una crida a la responsabilitat davant d'una campanya incerta

El director general d'Extinció d'Incendis exigeix més contundència pels causants del foc

ACN 11 de juny de 2015 a les 09:29

Alguns dels mitjans aeris per la campanya forestal d'aquest estiu. Foto: ACN


El director general de Prevenció, Extinció d'incendis i Salvaments, Ramon Parés, preveu una campanya forestal "de major risc" en cas que no arribin les pluges previstes per aquest mes de juny. Parés ha posat de manifest la seva preocupació perquè de moment les previsions de pluges "no s'estan complint al 100%". Davant d'aquesta "incertesa", ha fet "un crit a la responsabilitat" a la població i ha recordat que el 60% dels incendis són per culpa da la conducta humana. En aquest sentit, ha exigit "més contundència" en la sanció i en la persecució dels culpables. Parés ho ha explicat a l'Aeroport de Sabadell, on s'han exposat alguns dels 36 mitjans aeris de què disposaran els Bombers per aquest estiu.

Ramon Parés ha qualificat "d'excessius" els 43 incendis de vegetació que es van haver d'apagar el passat divendres 5 de juny. "Un d'aquests focs es pot escapar i pot esdevenir un gran incendi forestal", ha explicat. Per això, ha insistit en la prudència i en la precaució "perquè vivim en un entorn forestal amb molt de risc". Segons ha recordat, un 40% dels incendis es produeixen per una negligència humana, i un altre 21% són provocats. "El 60% dels incendis són per conductes humanes i per tant es podrien evitar", ha assenyalat. 

Sigui com sigui, els Bombers estan a hores d'ara a expenses que es compleixin o no la previsions de pluges d'aquest mes de juny. "En cas que no es confirmin, serà una campanya de major risc", ha alertat. Tot i així, ha posat de manifest que els 36 mitjans aeris i els 6.000 professionals "dónen garanties per actuar amb eficàcia".

Dels 36 mitjans aeris, 31 tindran base a Catalunya. Es tracta de 12 helitancs, 5 helicòpters de comandament, 2 helicòpters de rescat, 3 helicòpters polivalents i 9 avions. Els altres mitjans tindran la base a Eivissa, Saragossa o Osca i seran 2 hidroavions, 1 avió, 1 helicòpter de reforç i 1 helicòpter bombarder.

Nova jaqueta forestal 

El director general d'Extinció d'Incendis ha donat a conèixer també la nova "jaqueta forestal" que vestiran tots els bombers a partir del 15 de juny en els incendis forestals. Ha explicat que fins a dia d'avui aquesta era una jaqueta que només utilitzaven els GRAF, però que a partir d'aquest mes "tots els bombers de la Generalitat portaran aquest nou equipament per treballar durant els incendis forestals, i ja no aniran amb la camisa blava". La jaqueta és d'un color marró amb dues franges grogues. 

Noves aplicacions

Els Bombers comptaran per aquesta campanya amb dues aplicacions que permetran gestionar els controls horaris de les tripulacions dels mitjans aeris, d'una banda, i controlar i gestionar les descàrregues dels mitjans aeris en un incendi forestal, de l'altra. 

La primera aplicació té com a objectiu coordinar els descansos dels mitjans aeris i possibilitar que treballin de forma esglaonada. La segona aplicació permet visualitzar les descàrregues realitzades per cada aeronau. Un cop es realitzen les descàrregues, s'envia una senyal a la Sala Central de Bombers. D'aquesta manera, es pot veure un mapa amb la situació de totes les descàrregues fetes sobre un incendi.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació