Dilluns, 29 d'abril de 2024

El Dansàneu renaix i es converteix en una festa sobre la cultura pirinenca

L'antiga festa de dansa formativa passa a ser un certamen en el que hi haurà també espectacles, fires i artesania

ACN / Redacció 9 de juny de 2015 a les 09:06


Hereu de 23 edicions, el Dansàneu es refunda aquest 2015. D'una trobada amb epicentre a Esterri d'Àneu encarada a la formació en danses tradicionals, enguany la cita esdevé Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu, amb activitats a vuit pobles de la vall d'Àneu i el Pallars Sobirà, amb més oferta d'actuacions, mantenint la formació i amb dues fires, una de productes de la terra i una altra d'artesania.

Aquesta transformació és fruit d'un acord entre els ajuntaments d'Esterri d'Àneu, Espot, La Guingueta d'Àneu i Alt Àneu amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu i el departament de Cultura, que aquest dilluns han signat un conveni de col·laboració fins al 2017. El pati de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida ha estat l'escenari de la presentació de la nova festa, que es celebrarà del 23 al 28 de juny i que pivota sobre quatre eixos; espectacles, formació de dansa, fira de productes de proximitat i mostra artesana.

Una de les novetats d'aquest és any és la participació, per primer cop, de grups d'Euskadi, Occitània i Aragó, a part dels que són catalans. La festa s'obrirà el 23 de juny a dos quarts de vuit a la tarda a Sant Joan d'Isil, que aquell dia celebra la seva Festa Major amb la baixada de les tradicionals falles. L'endemà, l'escriptor Pep Coll serà l'encarregat de fer el pregó inaugural del certamen.
 

La presentació s'ha fet aquest dilluns. Foto: ACN


El conveni signat entre els quatre municipis i el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, el Consell Comarcal i la Generalitat serà vigent fins l'any 2017, és a dir, que s'estén almenys a les tres properes edicions de Dansàneu. La trobada creix en tots els sentits, començant pel pressupostari, on es passa dels -fins ara- 40.000 euros a 70.000, la meitat dels quals els aporta la Generalitat. 

El conveni és l'acta de "refundació" del Dansàneu, segons han corroborat tots els seus promotors aquests dilluns a Barcelona. De fet, ara passa a ser un 'Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu', i eixampla fronteres territorials i programàtiques. Fins a 8 municipis de la zona acolliran activitats, ja siguin del programa d'actuacions, la parcel·la de formació, o les dues fires -alimentària i artesanal- que enguany inclou la trobada. 

L'altra novetat és la incorporació a la trobada d'una fira de productes de proximitat, al recinte firal d'Esterri d'Àneu, entre el divendres i el diumenge del Dansàneu, i una mostra artesana (també a Esterri) el dissabte 27, habitual al municipi i que enguany s'ha fet coincidir amb aquesta cita. 

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha considerat de gran valor la signatura del conveni de col·laboració, i que està en la línia amb aquelles iniciatives "que fan de Catalunya un país amb moltes centralitats culturals". El conseller ha destacat la tradició que té darrere aquesta robada, que ara "s'engrandeix, s'enforteix, i agafa el sentit del nostre temps i el nostre moment".

El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu ha definit el canvi com un "pas imprescindible" que calia fer "amb la mirada al futur" d'aquesta trobada pirinenca que ja compta 24 edicions. A l'acabar l'acte, s'ha representat un ball tradicional del Pirineu.
 

Consulta el programa d'activitats de Dansàneu 2015
 

ESCOLTA-HO

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació