Dijous, 18 d'abril de 2024
municipals 2015

CiU perd la majoria absoluta a Sort en favor de Fem Municipi i la CUP

Els convergents perden 3 regidors i es queden amb 5 | Fem Municipi (4) i la CUP (2) fan fora de l'ajuntament el PSC (Candidatura de Progrés), que es queda sense representació | ERC tampoc aconsegueix cap regidor a la capital del Sobirà

Jordi Ubach 25 de maig de 2015 a les 11:40

Llàtzer Sibís ha perdut la majoria absoluta que tenia a Sort. Foto: Jordi Ubach


Convergència i Unió ha tornat a ser la candidatura més votada a la capital del Pallars Sobirà, però ha perdut la majoria absoluta que va assolir amb claredat l'any 2011. Així, l'actual alcalde de Sort, Llàtzer Sibís, està obligat a pactar amb qualsevol de les altres dos formacions amb representació, Fem Municipi i la CUP, si vol continuar governant.

CiU ha passat de tenir 8 dels 11 regidors a tenir-ne 5. La resta, se'ls han repartit entre Fem Municipi i la CUP, dos formacions que s'han presentat per primera vegada als comicis de Sort i que junts tenen l'opció de canviar l'alcaldia. Fem Municipi, liderat per Raimon Monterde, ha aconseguit 4 regidors -un 33,05% dels vots-, i s'ha quedat a només 36 vots de CiU. La CUP, per la seva banda, ha aconseguit sumar 2 regidors amb el 18,79% del suport de l'electorat.

S'han quedat fora de l'Ajuntament de Sort Esquerra Republicana de Catalunya, amb Lluís Juangran al capdavant, que només ha aconseguit recollir un 6% del suport de l'electorat, i el PSC -sota les sigles de Candidatura de Progrés-, que liderat per Antonio de Pàdua Tomàs, ni tan sols ha arribat als 60 vots, perdent els 3 regidors que tenia a Sort.
 
A Sort ha votat un 77,04% de la població, una de les xifres percentuals més altes de Catalunya. Han votat 1.191 persones sobre un cens total de 1.546. S'han abstingut 355 persones, han votat en blanc 15 persones (1,28%) i nul 20 (1,68%). 

Actualitza dades
Eleccions Municipals 2015
PartitVots%Regidors
CiU 42336,125
FM 38733,054
CUP 22018,792
ERC / ESQUERRA 705,980
PSC-PMC 564,780
Cens total:1.546
Escrutat100%
Vots comptabilitzats:1.19177,04%
Abstencions:35522,96%
Vots nuls:201,68%
Vots en blanc:151,28%


Comencen les negociacions

Tot i les diferències aparents entre CiU i Fem Municipi, a hores d'ara no es descarta cap opció possible a Sort, tot i que el paper decisiu dels propers dies sembla emportar-se'l la CUP, que aconsegueix representació en un ajuntament pallarès per primer cop -també ha obtingut regidors a Soriguera (3) i a La Torre de Capdella (1)- en la seva història.

Llàtzer Sibís (CiU) s'ha mostrat satisfet per haver estat la candidatura més votada tot i no revalidar la majoria absoluta i, per aquest motiu, confia poder governar ja sigui "a través d'un pacte estable de govern o mitjançant pactes puntuals". Sibís ha destacat l'alta participació a la capital del Sobirà i la fragmentació del vot.

Raimon Monterde (Fem Municipi), per la seva banda, s'ha mostrat molt content i "sorprès" per un resultat "inesperat per nosaltres", i també ha destacat l'alta participació dels veïns i veïnes de Sort. Monterde ha explicat que el seu partit es reunirà avui i iniciarà les negociacions "en pocs dies" amb qualsevol de les altres formacions amb representació. 

Baldo Farré (CUP), per últim, s'ha mostat "molt content" per un resultat que ha superat les expectatives de l'agrupació. Farré ha celebrat que la CUP pugui tenir "un paper molt important" per formar el consistori i ha confirmat que encara no ha parlat amb cap altra formació. "Suposem que són elles les que poden tenir interès en posar-se en contacte amb nosaltres", ha dit. La CUP es reunirà pròximament en assemblea per valorar els resultats.

El nou Ajuntament de Sort

CiU
Llàtzer Sibís
Imma Gallardo
Josep Maria Rabasa
Florido Dolcet
Pere Jordi Sabaté

Fem Municipi
Raimon Monterde
Aitor Soto
Maria Magdalena Barbero
Jordi Gasia

CUP
Baldo Farré
Pere Bascones

Augmenta la participació al Pallars

La jornada electoral començava a les 8 del matí, un cop constituïdes les meses electorals i una hora més tard, a les nou, obrien els col·legis electorals "sense cap incident remarcable", segons informava la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. El matí es va desenvolupar amb total normalitat i al voltant de les 12 del migdia els col·legis van registrar la major afluència de públic. Va ser llavors quan els diferents alcaldables de les capitals del Pallars Jussà i Sobirà es van acostar a votar.

A les 14 hores es va conèixer la primera estimació de la participació, que ja augurava un notable ascens en la majoria de poblacions pallareses, fet que es va confirmar hores més tard, a les 18h, i amb el 100% escrutat. A Tremp ha votat un 62,55% de la població, un 1,3% més que al 2011. A Sort, l'augment ha estat més significatiu, ja que ha votat el 77,04% de la població, pel 72,21% de fa quatre anys. Els principals candidats de les capitals de comarca pallareses coincidien ahir al vespre en destacar l'alta participació com un fet molt important.

Amb el tancament de les meses electorals els membres i simpatitzants dels diferents partits abandonaven els col·legis per dirigir-se a les seus de les seves respectives formacions, on van viure la recta final d'aquesta jornada electoral amb intensitat i amb alegria o decepció, segons els resultats.

Pallars Digital va oferir durant tota la jornada electoral un seguiment especial amb el recompte de vots minut a minut, seguit per una audiència fidel que va assolir pics de més de 400 visites. En els següents enllaços, podeu consultar els resultats de les eleccions a qualsevol municipi.
 

Els resultats de les municipals 2015 al Pallars Jussà, poble a poble

Els resultats de les municipals 2015 al Pallars Sobirà, poble a poble

Totes les notícies publicades de la campanya electoral a Pallars Digital

Resultats de les eleccions als municipis del Pallars Jussà, el 2011 i 2015

Resultats de les eleccions als municipis del Pallars Sobirà, el 2011 i 2015

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació