Dilluns, 29 d'abril de 2024

Extreuen el vi enfonsat al pantà de Sant Antoni per avaluar el seu envelliment

Un total de 90 ampolles han estat durant set mesos a 40 metres de profunditat, sense llum i a una temperatura constant d'uns 12ºC

ACN 7 de maig de 2015 a les 18:15

Representants dels cellers pallaresos brindant per l'èxit de la prova pilot. Foto: ACN


Els set cellers del Pallars (sis del Jussà i un del Sobirà) de la DO Costers del Segre que fa set mesos van submergir un total de 180 ampolles de vi al pantà de Sant Antoni, les han tret aquest dijous per avaluar-ne el seu envelliment. En total s'ha extret la meitat de les 180 ampolles que es van submergir a principis d'octubre, i les altres 90 es trauran al mes de novembre.

Les ampolles han passat tot aquest temps a uns 40 metres de profunditat, sense llum i a una temperatura constant d'uns 12ºC. Aquesta acció pretén avaluar l'evolució del vi embotellat sotmès a unes condicions concretes, amb l'objectiu d'avaluar l'envelliment a sota l'aigua i comparar-lo amb el que el vi té al celler. Aquesta prova es farà diumenge a Tremp, coincidint amb la Fira de Primavera, on es donaran cita sommeliers i enòlegs per fer un tast a cegues de l'ampolla submergida vers la mateixa ampolla envellida en les condicions del celler.

Al pantà de Sant Antoni l'aigua es troba entre uns 12ºC i 14ºC de temperatura, mentre que al celler solament s'aconsegueix amb compressors o amb les ampolles sota terra. Aquesta prova pilot respon a un tema de qualitat però també a un tema d'estalvi energètic. Si aquesta prova pilot dóna els seus fruits no es descarta, en un futur, poder envellir ampolles de vi o cava, de manera permanent al fons del pantà de Sant Antoni.

Els sis cellers del Pallars Jussà que participen en aquesta iniciativa són: Mas García Muret, Terrer de Pallars, Xic's de Cal Borrec, Sauvella, Vila Corona i Castell d'Encús. Del Pallars Sobirà hi ha participat el Celler Batlliu. A la zona del Pallars no es coneix una experiència similar pel que fa a submergir vi en profunditats. En aigual salada sí que hi ha experiències a les comarques de Girona i al Cantàbric però amb aigua dolça no se'n coneix cap.

Aquesta és una acció, iniciativa dels ajuntaments de Tremp, Salàs de Pallars, Talarn i La Torre de Capdella, i emmarcada en el projecte 'Al teu gust, aliments del Pallars'. L'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, ha explicat que amb aquesta prova s'ha volgut posar a la pràctica la teoria que diu que el vi envelleix millor sota l'aigua.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació