Dijous, 2 de maig de 2024

Unes 150 persones i 40 tractors tallen durant més de dos hores la N-260

El sector ramader denuncia retallades als ajuts a la ramaderia, que pot desaparèixer al Pirineu

ACN / Redacció 5 d'abril de 2015 a les 18:17

Foto: Twitter @Peptrapella


Unes 150 persones i 40 tractors han tallat durant més de dues hores la N-260 tot fent una marxa lenta de Sort a Gerri de la Sal, entre dos quarts de quatre i les sis de la tarda. Hi han participat ramaders del Ripollès, la Val d'Aran, la Ribagorça o la Vall de Boí, entre d'altres. Protesten per les retallades del Govern en els ajuts del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) i la "mala" gestió de la fauna salvatge. El portaveu de l'Associació de Ramaders del Pallars, Manel Bernacho, ha alertat que si no es poden recuperar les ajudes, serà la "fi" de la ramaderia de muntanya.

Bernacho ha denunciat que el departament d'Agricultura ha reduït un 60% de les ajudes a la ramaderia ecològica en vaques, quan "la ramaderia ecològica és la que porta més beneficis a la comarca". Actualment, al Pallars treballen uns 200 ramaders i alerta que si les retallades continuen "hi haurà molta gent que haurà de plegar". "Aquestes ajudes són necessàries perquè el nostre producte no pugi de preu, no són cap plus per a nosaltres", ha dit. Els ramaders de la zona creuen que el departament d'Agricultura sí que té diners però que "els ha destinat a altres coses". 

Si les ajudes retallades no es poden recuperar, Bernacho avisa que serà la fi de la ramaderia de muntanya. "Els ramaders som aquells que preservem el territori i quan falli el sector primari, els altres, com el turisme, van al darrere", ha sentenciat.

La marxa lenta també denunciava que la gestió de la fauna salvatge per part del Govern ha estat "nefasta", perquè "sempre han escoltat més als ecologistes que a la gent del territori". "Ara s'ha arribat a un punt en què s'ha sobrepoblat tant la fauna", assegura Bernacho, que "és molt complicat de solucionar". "L'únic que han fet és protegir i protegir i ara la fauna ha anat a més". El principal problema de la sobrepoblació, expliquen, és que la fauna salvatge es menja els farratges de les seves explotacions, els fa malbé els tancats i porta malalties al bestiar. 
 

Foto: Twitter: @Peptrapella

 

Foto: Twitter: @Peptrapella

 

Foto: Twitter: @Peptrapella

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació