Dissabte, 4 de maig de 2024

De la Conca de Tremp a Amèrica

Un projecte recupera la memòria de l'emigració pallaresa a Amèrica durant el primer terç del segle XX

Redacció 4 d'abril de 2015 a les 12:44

Imatge d'arxiu del poble de Suterranya. Foto: Ajuntament de Tremp


Aquest dissabte al matí tindrà lloc la conferència 'La família Tohà, de Suterranya a Chillán (Xile)', a càrrec de l'historiador de Salàs de Pallars, Sisco Farràs. La família de Josep Tohà Soldevila, emigrat de Suterranya, al municipi de Tremp, ha tingut i té una influència important en la història política de Xile. Dos dels seus fills, José i Jaime Tohá González, van ser ministres amb Salvador Allende, fet que va costar la vida a José i l'exili a Jaime. Una de les seves nétes, Carolina Tohá és, a més, l'actual alcaldessa de Santiago de Xile.

Aquest acte s'inscriu en el projecte de divulgació de la memòria de l'emigració conquesa a Amèrica durant el primer terç del segle XX, causada per les males collites i la fil·loxera, que va malmetre la vinya a la Conca de Tremp. Aquest projecte es va iniciar al 2012 amb l'homenatge de les germanes Florentina i Assumpció Duran Moré del nucli de Sant Adrià (municipi de Tremp), supervivents de l'enfonsament del Titanic mentre emigraven a Cuba.

Els següents pobles de la Conca de Tremp amb emigrants destacats que formen part del Projecte són Vilamitjana, amb Maties Cabalé, i Talarn, amb Pau Coll. L'objectiu final és establir una ruta visitable per conèixer els llocs d'origen, que es marquen amb una placa commemorativa, i el llegat d'aquests emigrants.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació