Diumenge, 28 d'abril de 2024

​Orrit, declarat com a bé cultural d'interès local

El conjunt monumental el conformen el castell i l’església de Sant Pere d’Orrit

Redacció 2 d'abril de 2015 a les 12:08

L'església de Sant Pere d'Orrit, a La Terreta, bé d'interés local. Foto: Ajuntament de Tremp


El ple de l’Ajuntament de Tremp ha aprovat per unanimitat, aquest dimecres, la declaració com a bé cultural d’interès local el conjunt patrimonial d’Orrit, format per les restes del castell medieval i l’església romànica de Sant Pere. Aquest bé immoble de La Terreta, al municipi de Tremp, té un indubtable valor arquitectònic i històric.

Arquitectònic, perquè l’església dedicada a Sant Pere és del romànic llombard, com les de la Vall de Boí; i històric, ja que fou precisament en aquest indret on es trobaren diversos documents dels s. XI i XII, que són els primers testimonis de l’accés de la llengua catalana a l’escriptura, ja que en contenen importants fragments.

A finals de l’any 2013 l’Ajuntament de Tremp, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Areny de Noguera i el suport de les Diputacions de Lleida i Osca, va crear una exposició per divulgar el patrimoni històric de la llengua catalana: 'Els orígens de la llengua catalana: Jo fideles vos seré'. Una mostra que ha itinerat per diversos llocs com Areny, Tremp, l’Arxiu Històric de Lleida, l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona; a la Universitat d’Alacant i en aquests moments es pot visitar a la biblioteca d’El Pont de Suert.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació