Divendres, 26 d'abril de 2024

Tret de sortida a la temporada de pesca de la truita

La temporada es prolongarà fins al 31 d’agost i, sense mort, fins al 15 d'octubre

Redacció 14 de març de 2015 a les 09:42

Un pescador al riu Noguera Pallaresa. Foto: llavorsi.cat


La temporada de pesca de la truita s’inicia aquest dissabte i es prolongarà fins al 31 d’agost. La pesca sense mort enguany s’allarga fins al 15 d’octubre. En el cas de la pesca en alta muntanya, s’iniciarà el 9 de maig i finalitzarà el 30 de setembre amb mort i el 15 d’octubre sense mort.

Captures i arts utilitzats

S’estableix, de forma general, un límit de captures per a la truita comuna (Salmo trutta) de 4 exemplars per pescador i dia d’una mida superior als 22 cm en les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones intensives, s’estableix un límit de captures de 6 truites per pescador i dia, d’una longitud superior als 19 cm.

Cal destacar que enguany s’inicia una prova pilot als rius Flamisell i Bòssia que consisteix a incidir sobre els exemplars juvenils. La quota de captura anirà dels 17 cm fins al 23 cm, i caldrà alliberar els individus més grans. Aquesta gestió, que ja s’ha aplicat amb èxit a altres països, pretén mantenir els reproductors al riu i augmentar la reproducció d’aquesta espècie.

Als estanys de Capdella es permetrà la captura de 8 exemplars de truita amb la intenció de potenciar el turisme a la zona. Cal recordar que en aquests estanys la truita hi és present gràcies a les repoblacions i que l’impacte d’aquesta espècie sobre amfibis i insectes protegits és considerable.

Cal destacar que després d’uns anys tancat, es torna a obrir la pesca a l’estany de Montcortès, amb l’objectiu de controlar i eradicar les carpes que en deterioren la qualitat de l’aigua i l’hàbitat. Aquesta espècie, que és l’única que habita a l’estany, s’ha de sacrificar un cop capturada.

Taxes

Per a la temporada 2015, s’incrementa l’import de les llicències de pesca amb l’objectiu de potenciar algunes iniciatives com la cria d’espècies de ciprínids autòctons, millorar la senyalització dels trams de pesca, augmentar la divulgació de la pesca al territori, analitzar la genètica de les poblacions de truita al Pirineu o millorar els accessos en determinades zones de pesca.

Es crea la llicència d’un dia de durada a un preu de 3 euros/dia, principalment destinada a aquells ciutadans i turistes que vulguin iniciar-se en la pràctica de la pesca o que facin estades curtes i/o les vulguin combinar amb altres activitats lúdiques. L’import dels permisos de pesca i els descomptes associats a aquests no es modifiquen per a la temporada 2015 (llevat de la pujada general de taxes, que és del 5%).

Pel que fa a l’expedició de permisos de pesca, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) manté els canals següents: telemàticament al web de l’Oficina Virtual de Tràmits, presencialment als Servei Territorials, Oficines Comarcals i alguns centres dels Parcs Naturals del DAAM, o en alguns establiments de muntanya mitjançant una col·laboració amb les Societats de Pescadors.

Soles de feltre

Atesa l’entrada de noves espècies exòtiques invasores al 2014, com l’alga moc (Didimosphenia geminata) a les conques del Segre, Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana, o la cloïssa asiàtica (Corbicula Fluminea) a la conca del Segre i l’Ebre es prohibeix definitivament l’ús de soles de feltre a partir del 14 de març. En les resolucions de pesca del 2013 i 2014 ja es recomanava al pescador la substitució d’aquest tipus de soles. Cal recordar als pescadors que aquestes espècies poden modificar completament l’hàbitat fluvial en un període de temps molt curt i que la seva eradicació i/o control sovint és molt costosa o impossible.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació