Dissabte, 27 d'abril de 2024

Presentat el programa pilot per acostar els esports d'hivern a l'escola

Quinze escoles pirinenques i 445 alumnes prenen part al primer curs del programa 'Esport Blanc Escolar'

Redacció 12 de març de 2015 a les 12:23

Presentació del programa amb Albert Batalla, Laura Orgué i Ivan Tibau. Foto: Secretaria G. de l'Esport


El Govern vol popularitzar els esports d'hivern entre els més petits. En aquest sentit enguany s'ha iniciat el programa 'Esport Blanc Escolar' que pretén acostar l'esquí als centres escolars del Pirineu. La prova pilot, que es va presentar aquest dimarts al vespre, amb l'apadrinament de l'esquiadora Laura Orgué, abasta quinze escoles i 445 alumnes de les nou comarques pirinenques.

El programa 'Esport Blanc Escolar' és fruit del treball del Departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport, conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els consells comarcals, el Consell General d’Aran, els consells esportius i les estacions d’esquí. La presentació, que es va fer a la sala la Immaculada de la Seu, va comptar amb les intervencions de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; el secretari general de l’Esport, Ivan Tibau; la directora general d’Educació Infantil i Primària, Carme Ortoll; el president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Oscar Cruz, i l’esquiadora Laura Orgué –campiona del món de cronoescalada i TOP-10 en esquí de fons als Jocs Olímpics, que apadrina el programa.
 
Com va explicar Ivan Tibau, 'Esport Blanc Escolar' és un programa institucional que té l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L’altra finalitat és Ia d’educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport.
 
El programa, que forma part del Pla estratègic d’esports d'hivern de Catalunya,  proposa una activitat de formació poliesportiva en esports d’hivern, en el marc curricular de l’assignatura d’Educació Física, però amb un tractament interdisciplinari que permeti treballar el coneixement i respecte de les muntanyes del Pirineu, i del medi natural en general, de la interacció amb els diferents tipus de neu i de persones i professions del territori que s’hi relacionen, i viure en primera persona tots els valors que comporten.
 
La iniciativa estableix la realització d’un total de vuit sessions anuals, distribuïdes en tres sessions d’esquí alpí, tres d’esquí de fons i dues de surf de neu. Cada classe es porta a terme durant un matí a la setmana, per part de l’alumnat dels cursos de 3r i 4t de primària (8-10 anys), de forma progressiva, de manera que tots els alumnes realitzin aquesta activitat al llarg de dos cursos escolars.
 
Ivan Tibau, a la presentació, va fer un agraïment especial a tots els agents que fan possible aquest projecte. D’una banda, la coordinació curricular del Departament d’Ensenyament amb els centres educatius de les nou comarques del Pirineu, l’impuls i suport econòmic de la secretaria general de l’Esport, en col·laboració amb els consells esportius de cada comarca, i el compromís de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern per a la selecció i formació dels tècnics d’esquí i la coordinació tècnica del programa. D’una altra banda, la cooperació de les corporacions locals (consells comarcals, etc.) i del Consell General d’Aran per al transport escolar, així com l’esforç de les estacions d’esquí per a facilitar a un preu reduït els forfaits i el material. I finalment, la petita aportació de les famílies, similar a qualsevol sortida escolar, destinada a completar el cost del lloguer del material, per aquells que no en tinguin.
 
Com a antecedent, cal destacar que entre el mes de març i el mes d’abril del 2014 ja es va portar a terme, a les zones educatives rurals (ZER) de l’Alt Urgell, la Cerdanya i la Val d’Aran, una fase experimental d’aquest programa que permetés posar les bases de l’inici del programa a tot el Pirineu. El passat mes de gener ja es va iniciar la prova pilot a les comarques del Pallars.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació