Dissabte, 4 de maig de 2024

El Pallars commemora el Dia Internacional de les Dones

Tremp i Sort reuneixen durant tot el cap de setmana la majoria dels actes previstos a les comarques pallareses

Redacció 7 de març de 2015 a les 10:22

Cartell promocional del Dia Internacional de les Dones. Foto: Intitut Català de les Dones


Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra mundialment el dia 8 de març, les capitals de comarca del Pallars han preparat una sèrie d'activitats dirigides a tots els públics per aquest cap de setmana. A Tremp, com és habitual, l’Associació de Dones Rosa d’Abril i l’ajuntament organitzen diversos actes en relació amb el paper de les dones a la societat i per reivindicar la importància que la igualtat d'oportunitats entre homes i dones sigui una realitat efectiva.
 
Enguany s’ha volgut fer èmfasi en el paper de les dones com a cuidadores o com a eix vertebrador de la família. En anteriors edicions s’han posat en relleu aspectes o característiques que defineixen les dones o col·lectius de dones (les padrines, les dones pageses, les mestres, llevadores, etc). Així doncs, la conferència central, que tindrà lloc aquest dissabte a les 12:30h a l’Espai Cultural La Lira, porta el títol 'Cuidar i seguir vivint', i anirà a càrrec de l’escriptora i periodista Elisabet Pedrosa. A més, aquest acte compta amb la col·laboració de la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital de Sant Joan de Déu.
 
Les altres activitats que tenen lloc aquest any en el marc de la celebració del Dia Internacional de les Dones són el taller d’estalvi domèstic, que organitza la Creu Roja Pallars i que ha ofert aquest divendres la voluntària de l’entitat Hania Faydi, i la caminada de Sarroca de Bellera al Pont del Diable. A més, l’Associació de Dones reuneix a les seves sòcies i dones que s’hi vulguin afegir en un dinar a Tremp.
 
'Tu mous fitxa' a Sort

A la capital del Pallars Sobirà també s'han organitzat diferents activitats per tal de commemorar aquesta data. Sort s'ha unit a la campanya 'Tu mous fitxa', una proposta impulsada per l'Institut Català de les Dones, les diputacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. Així, aquesta tarda es projectarà la pel·lícula 'La Fuente de las Mujeres' al Casal de la Gent Gran, a partir de les 18h, que anirà seguit del sopar de la dona treballadora.

Per demà diumenge  esta prevista la lectura del manifest institucional, la penjada del llaç lila i la ballada de sardanes a la Plaça Major del poble, a partir de les 17h. A partir de les 18h i a l'Oficina Comarcal de Turisme, tindrà lloc una sessió de contes per adults a càrrec de la narradora Pilar Puig, on les protagonistes seran les dones. Ahir a la nit, per un altre costat, es va fer a la discoteca Rock Dur el 3r ball de les Mil i Una Raons. Podeu veure el programa d'activitats en aquest enllaç

L’objectiu de l’Institut Català de les Dones amb aquesta campanya és promoure la reflexió i la revisió individual de cada ciutadà al voltant del concepte equitat de gènere, ja sigui en l’àmbit professional, com en les relacions familiars i personals. Aquesta presa de consciència individual ha de permetre actuar, moure fitxa i protagonitzar una transformació que ens porti a una societat on el valor de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones sigui una realitat efectiva.

Orígens
 
El 8 de Març s'ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents que va sorgir de les activitats dels moviments obrers a finals del segle XX a l'Amèrica del Nord i Europa. D'aleshores ençà, el Dia Internacional de les Dones ha adquirit una dimensió global per a les dones dels països desenvolupats i en desenvolupament per igual. El creixent moviment internacional de les dones ha ajudat a que la seva commemoració ofereixi l'oportunitat d'incrementar el recolzament als drets i la participació de les dones a les esferes política i econòmica.
 
El Dia de les Dones ha passat a ser un moment de reflexió sobre els progressos assolits, una crida al canvi i una celebració dels actes de valor i determinació empresos per les dones corrents que han tingut un paper extraordinari en la historia dels seus països i les seves comunitats.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació