Divendres, 3 de maig de 2024

El Carnaval arriba un any més farcit d'actes al Pallars

Destaquen la recuperació de la Passa de Carnaval de Sort i la consolidació de la rua de Tremp, recuperada l'any passat

Redacció 13 de febrer de 2015 a les 16:30

Tremp repetirà la rua de carrosses i comparses, recuperada l'any passat. Foto: Jordi Ubach


Com cada any i com no pot ser d'una altra manera, les comarques pallareses celebraran la tradicional festa de Carnestoltes. Els encarregats d'encetar els actes de celebració seran, com de costum, els nens i nenes de les escoles del Pallars, que ballaran i es disfressaran i en alguns punts fins i tot cremaran el rei Carnestoltes, tal i com marca la tradició. Durant el cap de setmana, però, hi ha diversos actes programats a les principals poblacions pallareses.
 
Tremp repeteix la rua
 
A la capital del Pallars Jussà els actes començaran dissabte, organitzats conjuntament per la Comissió de Festes i l’entitat juvenil La Casa del Sol Naixent. A partir de les 18h el Rei Carnaval iniciarà la gresca amb la lectura del pregó infantil. A continuació, tindrà lloc la 2a edició de la rua de carrosses i comparses, amb premis per als més originals i ben caracteritzats. Enguany també es premiarà la Millor Comparsa KIDS.
 
A les 20h, el Rei Carnaval tornarà a pujar a l’escenari per fer la lectura del pregó per adults i la festa continuarà al Pavelló del Casal amb un ball per als més menuts, de 22h a 00h de la nit. A partir de la 1h de la matinada el jovent tindrà la seva festa de disfresses amb la marxa de Contraband i dj Mayster.

El Carnaval trempolí continua el dimarts 17 de febrer amb la tradicional Escudellada on es reparteixen més de 300 litres d’escudella. El dimecres 18 de febrer, l'enterrament de la sardina durà als participants a la Sardinada Popular on es repartiran 60 kg de sardines, a la Plaça de Catalunya. 
 
Sort recupera la tradicional Passa de Carnaval

A Sort el Carnaval s'inicia el dissabte i finalitza el dimarts amb el popular enterrament de la sardina. Al llarg d'aquests quatre dies, s'alternen activitats per a tots els públics amb balls i cercaviles. El dissabte al matí (11h) els nens i nens podran assistir al taller de disfresses que s'ha organitzat a Casa Xorret. 

Ja a la tarda, a les 18:30h, l'Alcalde de Carnaval farà un discurs on repassarà tot l'any a la vila, coincidint amb l'arribada del 'Requincuà', ninot de palla que simbolitza l'arribada del Carnestoltes. La Xaranga Xafarotolls i la Batukada Un Dos Tres Kuà amenitzaran la vesprada, on també tindrà lloc un passa-bars. Ja a la nit, la gresca està assegurada al pavelló d'esports amb els grups Venus i Afrochi Guawa. 

Pels que encara tinguin forces, l'endemà a les 16h s'ha organitzat una cursa de llits davant l'Ajuntament i un ball de disfresses a la Discoteca Rock Dur, organitzada per l'Associació d'Amics del Ball de Sort i del Pallars.

Un dels actes més importants del Carnaval de Sort d'aquest any serà la recuperació de 'La Passa' de Carnaval per part d'Els Esmolets de Sort. La Passa s'iniciarà al pont situat sobre el riu Noguera Pallaresa (carretera N-260) i recorrerà els carrers i places de Sort durant aproximadament 2 hores. Podeu consultar el programa d'actes del Carnaval de Sort a la pàgina web de l'ajuntament

La Pobla de Segur també viu el Carnaval
 
A la Pobla de Segur, les activitats de Carnestoltes se celebren en dos dies, el dissabte i el dimecres. El dissabte a les 14h hi haurà la tradicional escudellada al pavelló poliesportiu. A les 17h tindrà lloc la rua infantil, animada a càrrec de la Rolling Band Xaranga, i ja a les 20h serà el torn de la gran rua de Carnaval, on s'obsequiarà a la millor carrossa, a la millor comparsa i a la millor animació. La festa acabarà al pavelló poliesportiu amb el sopar popular, on es farà entrega dels premis de les rues carnavalesques.
 
El diumenge se celebrarà també al pavelló poliesportiu la Gran Festa pro Olimpíada Flamicell, organitzada per l'AMPA de l'Escola Els Raiers, on hi haurà inflables i sorteig de lots. El dimecres, com és tradició, està reservat per l'enterrament de la sardina. Podeu consultar el programa d'actes de la Pobla de Segur al lloc web de l'ajuntament.

Una celebració molt estesa 

La resta de municipis pallaresos també celebren intensament el Carnaval. És el cas de Rialp, on els actes es concentren en el dilluns i el dimarts amb activitats per la canalla, ball, premis a les millors disfresses i una calderada. A Esterri d'Àneu, en canvi, la gresca comença diumenge amb l'arribada del Rei Carnestoltes i les actuacions dels Petacanyes, Kina Creu i Supernova. Pel dilluns està reservat el dinar de dones i la festa amb La Txaranga Moncayo i Saturno. A Isona i Conca Dellà la rua tindrà lloc el dissabte i la tradicional Guixa, el dimarts. A Llavorsí s'encendran els focs el dimarts, com cada any, per cuinar la tradicional Calderada. 
 
Espot i Port Ainé, a meitat de preu
 
Per celebrar el Carnestoltes, a les estacions d'Espot i Port Ainé fan una promoció del 50% del forfait del dia per tots els que vinguin disfressats de cap a peus el dissabte 14 de febrer. A les 12h hi haurà una desfilada popular de disfresses amenitzada amb una xocolatada popular a la terrassa de les cafeteries de les dos estacions. Aquest any, com a novetat, hi haurà premi per la millor disfressa en grup.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació