Dissabte, 18 de maig de 2024

Compte enrere perquè les falles esdevinguin Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Les Associacions membres de la candidatura preparen accions per divulgar aquesta festa popular | Avui s'ha ultimat a Boí el dossier definitiu

ACN 9 de febrer de 2015 a les 17:20

Els membres del de la Comissió Tècnica davant Sant Climent de Taüll. Foto: ACN


La Comissió Tècnica de la candidatura de 'Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus' com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a la UNESCO donarà el darrer pas, aquesta setmana, amb la presentació del darrer requeriment que els ha fet la comissió avaluadora. Isil, Alins i la Pobla de Segur, són els representants pallaresos de la candidatura.

Els punts forts de la candidatura que destaca tant el govern andorrà -qui la presenta- com el govern espanyol -qui li dóna ple suport- és el seu caràcter internacional i que ha sortit de la gent i les associacions i no de les institucions. Durant aquest any es farà un calendari d'activitats per promocionar la festa de les falles.

La proclamació de les candidatures guanyadores a Patrimoni de la Humanitat es farà entre el 30 de novembre i el 4 de desembre d'aquest any a Namíbia (Àfrica). Aquesta ubicació complicarà el desplaçament de molta gent per poder seguir en directe la resolució final. Mentrestant, les diferents associacions programaran diferents actes per donar a conèixer aquesta festa popular del Pirineu.

Joan Ramon Piqué, president de l'Associació de fallaires del Pirineu, ha apuntat com a activitats una gran exposició que es portaria a les grans capitals espanyoles i franceses i a Andorra per donar a conèixer les falles al màxim de gent possible. Piqué ha parlat de París, Madrid, Barcelona, Saragossa i Andorra la Vella com a principals localitats. Per aquesta mateixa temporada de falles volen publicar un calendari de celebracions conjunt. Piqué també ha apuntat la possibilitat que Correus faci algun segell amb imatges de falles i que Loteries estampi algun dècim amb imatges d'aquesta festa.

Aquesta reunió, celebrada aquest dilluns a l'Alta Ribagorça, s'emmarca dins de les reunions periòdiques que s'han anat celebrant per a preparar l'esmentada candidatura des del mes de juny del 2013. Fruit d'aquestes trobades tècniques, el 28 de març de 2014 els ambaixadors d'Andorra, França i Espanya a la Unesco la van poder presentar a París.

Tots els assistents a la reunió s'han fet una foto de família amb Sant Climent de Taüll (Patrimoni de la Humanitat) com a testimoni. Els membres de les diferents associacions espanyoles, andorranes i franceses, han comprovat de primera mà com a contribuït a la dinamització econòmica d'una vall la proclamació de Patrimoni per la UNESCO. Aquest certificat per les falles ajudaria a promocionar aquesta festa popular i tradicional del Pirineu, sentencien les associacions.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació