Dissabte, 27 d'abril de 2024

Víctor Orrit demana a la Generalitat tractaments per combatre la processionària del pi

Aquesta plaga afecta la qualitat silvícola dels boscos i al paisatge de la zona

Pallars Digital 15 de gener de 2015 a les 10:51
L'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, ha demanat al Govern que apliqui mesures per combatre la processionària dels pins després de constatar que la Generalitat no fa cap tipus de tractament als boscos per combatre-la des de fa quatre anys. 
 
Orrit assegura que la plaga "ha prosperat de manera exponencial i desmesurada" aquests darrers anys i que afecta la qualitat silvícola dels boscos i al paisatge de la zona. L'Ajuntament de Tremp està estudiant actuar de manera unilateral davant de la proliferació de la plaga.
 
Per combatre la processionària es recomana diferents tractaments: en primer lloc, la col·locació de trampes amb feromones sexuals per tal de reduir la població de papallones i, per una altra banda, un tractament mitjançant productes químics o bé insecticides biològics.
 
Orrit aposta també per una neteja del bosc i aclariment de les zones amb superpoblació de pins. La situació de determinats boscos, a causa de la processionària, la qualifica de "lamentable" i diu que s'hi ha de posar fre de manera urgent.
 
La processionària
 
Es tracta d'un insecte lepidòpter que ataca totes les espècies de pins i cedres. Un cop han nascut les erugues dels ous, comencen a buscar el lloc més assolellat de l'arbre per fer el niu on passar l'hivern. Es tracta d'uns nius de pèls sedosos, d'on les erugues surten per alimentar-se, fins que al febrer o al març baixen dels pins fent les "processons" per enterrar-se i transformar-se en crisàlide.
 
Si s'obre un d'aquests nius, s'hi pot veure un gran nombre de larves, encara petites, però que ja poden atacar els pins. Tenen preferència per la pinassa i el pi silvestre, entre les espècies autòctones, i pel pi insigne i el pi canari, entre les introduïdes.
 
L'atac de la processionària no sol matar els arbres, però els afebleix i els fa més sensibles a malalties. També els obliga a tornar a fer néixer fulla i això va en detriment de la producció de fusta. Quant a les persones, la processionària pot provocar irritacions importants. El seu control, doncs, és un problema de salut dels boscos i de salut humana.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor