Dilluns, 20 de maig de 2024

Cap atac d'ós bru a ramats d'oví del Parc Natural de l'Alt Pirineu durant tot el 2014

Pallars Digital 18 de desembre de 2014 a les 08:46

 
REDACCIÓ | Ni un sol animal dels més de 2.500 caps de bestiar que han estat entre 4 i 5 mesos agrupats a les muntanyes del Parc Natural de l´Alt Pirineu han patit cap atac d´ós bru (Ursus arctos). La vigilància dels ramats per tant es consolida com una de les accions principals i fonamentals que porta a terme el Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de suport al sector primari per afavorir la coexistència de les activitats ramaderes i la presència de la fauna protegida.
 
La vigilància de ramats forma part del programa de suport a ramaders i propietaris perquè agrupin els seus caps de bestiar de manera que es puguin aplicar mesures efectives de protecció quan pasturen i passen la nit en zones amb presència d´óssos, amb l´objectiu de reduir la conflictivitat i de facilitar el maneig dels ramats.
 
La mesura consisteix a agrupar els ramats i mantenir una sèrie de pastors contractats directament pel Departament d´Agricultura perquè durant 4 o 5 mesos, segons la zona i les condicions meteorològiques, vigilin els ramats agrupats nit i dia. El Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural desenvolupa des de l´any 2007 un programa de cohabitació per reduir els conflictes entre la ramaderia ovina i la presència de l´ós bru, espècie amenaçada a Catalunya. 
 
El programa ha consistit a agrupar durant la temporada d´estiu els ramats d´oví d´una mateixa zona, i aplicar mesures de prevenció perquè el bestiar oví no pateixi cap atac d´ós. Les mesures aplicades són les següents: vigilància del ramat per part d´un pastor les vint-i-quatre hores del dia, presència de gossos de protecció de ramats (GPR) de la raça autòctona Muntanya dels Pirineus i tancament nocturn del bestiar en pletes (corrals) amb tancats electrificats.
 
Vista l´efectivitat dels GPR cada vegada hi ha més ramaders a la zona que estan tornant a incorporar aquests animals als seus ramats i en pròxims anys ja no caldrà que els pastors contractats aportin els seus propis gossos de protecció.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Arxiu