Dijous, 25 d'abril de 2024

La IV Fira del Ferro Pirinenc reunirà un total de 53 forjadors de Catalunya i la resta de l'Estat

La V Trobada de Fallaires del Pirineu se celebrarà aquest cap de setmana a Alins i comptarà amb una desena d'Associacions de fallaires del Pirineu

Pallars Digital 5 de juliol de 2013 a les 07:00
El foc serà el protagonista aquest cap de setmana a Alins, a la Vall Ferrera. Aquesta localitat pallaresa celebra la IV Fira del Ferro Pirinenc on un total de 53 forjadors treballaran el ferro en directe. La majoria de forjadors venen de Catalunya però una desena de la resta de l'Estat. La Vall Ferrera ha estat tradicionalment unida a l'explotació del ferro des d'èpoques molt llunyanes. És per aquest motiu que la vall acull les activitats de la fira com una oportunitat per donar a conèixer les seves arrels i la seva vinculació a aquest mineral. El foc també serà el protagonista de la V Trobada de Fallaires del Pirineu. Una desena d'Associacions falleres del Pirineu es trobaran a Alins.
 
A la fira s'explica l'evolució històrica d'aquesta explotació, que començà a la vall ja fa 2000 anys, i continuà després, amb molta més intensitat, durant els segles XVII i XVIII. Una activitat que ha deixat una empremta clara a la Vall Ferrera. No només en el patrimoni històric i cultural, si no també en el paisatge, degut a les nombroses mines i camins que es van obrir per extreure el mineral de ferro i la gran superfície de bosc que va ser talada per fer carbó vegetal. Avui en dia molts dels arbres que podem observar en aquests boscos són els fills dels arbres que van alimentar les fargues.
 
L'edició d'aquest any, que coincideix amb la V Trobada de Fallaires del Pirineu, es prepara amb noves activitats i propostes que volen donar una visió més àmplia del que és el món del ferro, des de l'extracció del mineral a les mines de la Vall, el qual s'ha anat a buscar a les parts més altes del Bosc de Virós i s'ha baixat amb helicòpter a Alins per tenir-lo a punt per a usar-lo durant la fira, fins al treball dels ferrers i forjadors per elaborar tota mena d'estris, objectes i fins i tot escultures.
 
Una de les principals atraccions de la fira del Ferro d'engany, serà la construcció en directe d'un martinet, una peça clau per al funcionament de la farga catalana, que treballa com un martell gegant encarregat d'eliminar les escòries del ferro. Aquesta escultura es podrà visitar i es podrà veure el seu funcionament, més enllà de la fira, gràcies a un itinerari guiat que es posarà en marxa durant tot l'estiu.
 
Durant la fira es construiran dues escultures més, una segona escultura serà una noia fallaire encenent la falla major que es va forjar en l'edició passada de la fira. La figura de la falla major, que ja estarà instal·lada al turó de Sant Quirc, s'inaugurarà durant la V Trobada de Fallaires del Pirineu. I la tercera escultura serà una piragua de forja, creada per commemorar el 50è aniversari Noguera Pallaresa, que un cop acabada, presidirà l'entrada del camp de regates de Sort.
 
Els visitants de la fira també podran veure una exposició que explicarà l'explotació moderna del ferro a la Vall Ferrera, centrant-se sobretot en les fargues i el paper que va jugar la família Castellarnau, i que complementarà l'exposició ja existent, on s'expliquen els orígens de la siderúrgia durant l'època romana.
 
Com a novetat d'aquest any també hi haurà la ruta teatralitzada amb la fargaire ''Jaqueline'' vinguda del Sud de França amb la qual el públic descobrirà el camí del ferro des de l'extracció del mineral a les mines foradades a la muntanya (a la vall Ferrera se n'han localitzat més de 200), fins a la farga i el posterior obtenció dels lingots de ferro que es transportaven grans distàncies riu avall a sobre els rais. 
 
En aquesta ruta es visitarà un antic forn de reducció, com els que funcionaven fa 2000 anys, en l'època romana, moment en que començà l'explotació del ferro a la Vall. A més, es podrà veure també el funcionament d'un forn modern de grafit a partir del qual s'obté el ferro en forma líquida, i d'una trompa d'aigua, un enginyós sistema que va donar nom a la farga catalana, consistent en un manxó immens que a través de la força de l'aigua, insufla aire dins el forn per mantenir-lo a temperatura constant i atiar les brases de carbó. Aquest combustible, també necessari per a l'obtenció del ferro a les fargues, provenia igualment dels boscos de la vall. Extensions immenses de pins que es tallaven i es convertien en carbó a les carboneres.
 
I també es podrà veure el funcionament d'una carbonera demostrativa que enguany es farà amb llenya de bedoll, una altra de les espècies d'arbre que es van explotar durant l'època de les fargues. 
 
Totes aquestes propostes es complementen amb una exposició de les peces més apreciades forjades a mans dels artesans que assistiran a la fira; una exposició d'eines antigues de ferro; la presentació del futur Camí de l'Últim Càtar, Belibaste; la xerrada sobre les falles del Pirineu i d'un mercat de productes d'artesans alimentaris i de manufactura locals. 
 
Els restaurants de la vall prepararan menús de fira especials, i l'organització programarà activitats lúdiques com concerts de música, espectacles d'arts escèniques amb les Ntelades i el Drac de foc d'Arfa, visites guiades i activitats especialment pensades per a realitzar en família i perquè els infants coneguin l'art de la forja.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor