Dissabte, 18 de maig de 2024

Més de 6.000 persones omplen els carrers de Salàs de Pallars per rememorar la fira del poble

La població ha acollit durant tot el cap de setmana el 7è Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català i la 10a Diada de Rememoració de la Fira

Pallars Digital 17 de novembre de 2014 a les 08:51
Unes 6.000 persones han assistit a Salàs de Pallars durant tot el cap de setmana per visitar la X Diada de Rememoració de la Fira de Salàs i el 7è Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català.
 
Els actes van començar dissabte amb la celebració del Concurs Nacional de Cavall Pirinenc, organitzat per l´Associació Professional d´Equí de Muntanya 'Pirineus de Lleida'. El certamen s'organitza des de l´any 2008, i aplega als criadors d´aquesta raça de cavall de les comarques pirinenques del Ripollès, la Cerdanya, l´Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l´Alta Ribagorça i la Val d´Aran.
 
Al concurs s´han presentat cavalls i eugues que formen la zona geogràfica del Cavall Pirinenc Català, tot l´Alt Pirineu i Aran i la comarca del Ripollès. En total, han estat més de 100 cavalls de gairebé 60 ramaders els que han participat en el concurs nacional. Prèviament, els cavalls i ramaders han estat triats com a guanyadors en els concursos comarcals per poder arribar a la final del Concurs Nacional d´aquest dissabte. 
 
Tres dies plens d'activitats
 
Durant el cap de setmana, Salàs de Pallars ha esdevingut el centre del cavall pirinenc de Catalunya, però també de la Diada de Rememoració de la Fira de bestiar de peu rodó, que va ser molt determinant per la població, tant a nivell econòmic com a nivell urbanístic, social i cultural.
 
Els actes van començar divendres amb l´arribada dels animals i la seva estabulació dins el recinte del concurs, situat al tros de Tonet, a l´entrada nord de la població, per continuar amb un sopar de benvinguda als participants i l´entrega d´acreditacions i dorsals.
 
La jornada de dissabte es va iniciar amb un esmorzar popular a les carpes (al tros de Tonet) amb carn de poltre, facilitada per la FECAPI (Federació d'Associacions de Cavall Pirinenc Català). A continuació, després de la inauguració oficial per part de les autoritats, es va donar el tret de sortida al concurs amb la tria dels millors exemplars de sobrany/sobranya, terçó/terçona, euga amb poltre i semental. Un cop acabat el concurs es va sortejar entre els visitants el valor econòmic d´una poltra.
 
Posteriorment, un dinar a les carpes, també amb carn del poltre, i la retirada dels animals van cloure els actes del VII Concurs Nacional de Cavall pirinenc, per donar pas als actes programats en la X Diada de Rememoració de la Fira.
 
Uns actes que, com d´altres anys, han volgut ressaltar la importància pretèrita de la desapareguda fira de Salàs de Pallars. La Diada va començar dissabte amb danses tradicionals a la plaça del Mercat, per continuar, un cop després de sopar, amb un animat ball de nit, que ja va comptar amb força participació.
 
El plat fort ha arribat aquest diumenge, on nombrosos visitants han omplert els carrers de la població, més de 6.000, segons l'Ajuntament. La jornada va començar amb un esmorzar típic de fira i va continuar amb sessions espontànies de cabaret al Cafè Salon. 
 
Mentrestant els components del grup teatral 'A Galet' han escenificat situacions divertides i curioses que es podien desenvolupar al voltant d´una fira dels anys 20. Tanmateix, aquests mateixos components van ambientar alguna de les botigues museu, que s´obriran durant el matí. Paral·lelament va tenir lloc el 5è Concurs de Ratafia de Nous al firal, on també hi va haver durant tota la jornada el mercat de productes agroalimentaris i artesanals i la mostra de ruc català.
 
Al migdia va tenir lloc la 2a trobada de Bestiari Festiu de Peu Rodó, amb una cercavila i balls de lluïment de la Mulassa de Falset i lo Sobrany i els cavallets de Salàs, que va finalitzar a l´era del Mauri, a on es va escenificar el nou llibret teatral de Pep Coll, 'Les Morralles del Sobrany'.
 
Durant la tarda, i per finalitzar els actes, un concert de blues a càrrec de la formació COLLadEGATS va cloure la desena diada de la Fira.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor