Dissabte, 18 de maig de 2024

Els raiers tornen a la Noguera Pallaresa per 36è any a la baixada de la Pobla de Segur

Un dels quatre rais s'ha embarrancat però ha pogut acabar els 6 quilòmetres de recorregut

Pallars Digital 7 de juliol de 2014 a les 06:53
El riu Noguera Pallaresa ha tornat a ser l'escenari, per 36è any consecutiu, de la tradicional baixada de Raiers de la Pobla de Segur, una festa que recorda l'antiga tècnica de descens de la llenya des del Pirineu fins la plana de Lleida i les Terres de l'Ebre. 
 
Aquest any han estat quatre les embarcacions que han fet el recorregut de 6 quilòmetres que separen la presa de Llania i el Pont de Claverol. En total han fet el descens una trentena de raiers davant uns 6.000 espectadors d'arreu del país que s'han congregat a la Pobla de Segur.
 
La festa dura tres dies, amb nits de festa, sopars i dinars populars i fins i tot descens nocturn, però el moment esperat és el que s'ha viscut aquest diumenge. A dos quarts de 12 del migdia els quatre rais han començat la baixada pel riu, primer a més velocitat i després, a mesura que s'aproximaven al final, més lents. Com marca la tradició, en arribar a la Pobla de Segur molts dels raiers han acabat a l'aigua per celebrar que havien aconseguit la seva fita. 
 
El membre de l'Associació dels Raiers de la Noguera Pallaresa, Eduard Bastús, ha celebrat el constant augment de visitants que converteixen la Diada en una festa única "que s'ha de viure des de dins", ha dit. També ha explicat que "pels raiers és molt emocionant, no només durant tot el cap de setmana sinó durant tot el mes de preparació".
 
Basturs també ha destacat com a al·licient la competitivitat entre les diferents embarcacions. La baixada, ha detallat, "ha estat bona", amb força quantitat d'aigua. El més important, ha assegurat, és "tenir un bon equip de raiers i la coordinació".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor