Diumenge, 19 de maig de 2024
patrimoni

Un projecte transfronterer donarà a conèixer amb eines digitals quatre monuments romànics del Pallars

Es tracta de Santa Maria de Llimiana, Santa Maria de Ginestarre, el Castell de Llordà i Sant Serni de Baiasca

Pallars Digital Pallars | 6 de maig de 2024 a les 08:50
Interior de l'església de Santa Maria de Ginestarre | M. Lluvich / ACN
Un projecte transfronterer liderat per la Universitat de Lleida (UdL) donarà a conèixer quatre monuments romànics del Pallars i 12 més del Pirineu i les Terres de Lleida a través d'eines digitals. Es tracta de Romtur, una iniciativa que beneficiarà a un total de 55 elements del patrimoni poc coneguts del nord i de centre de Catalunya i també del departament francès dels Pirineus Orientals.

Els monuments pallaresos escollits són les esglésies de Santa Maria de Llimiana, Santa Maria de Ginestarre, Sant Serni de Baiasca i el Castell de Llordà. L'objectiu del projecte és promoure aquests monuments per convertir-los en potents recursos turístics i culturals capaços d’atreure nous segments de mercats internacionals, dirigint-los cap a zones poc promocionades.
 
El vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juan Antonio Serrano, ha explicat que "la col·laboració transfronterera entre el Pirineu català i francès és fonamental", i ha instat a potenciar aquests llaços. També ha assenyalat que els monuments que formen part d’aquesta iniciativa poden ajudar a "potenciar l’economia local". El catedràtic de la UdL Forcel Sabaté és l’investigador principal del projecte.  
 

El Museu Virtual del Romànic Desaparegut

En els 55 monuments seleccionats hi haurà codis QR que donaran accés a una audioguia, un recorregut per l’interior amb realitat augmentada i un audiovisual que explicarà la seva història. Entre les accions que es desenvoluparan també destaca la creació del Museu Virtual del Romànic Desconegut, destinada a fer difusió de la història i dels elements patrimonials que participen en el projecte.
 
Romtur, que s’allargarà durant tres anys, té finançament dels fons Poctefa de la Unió Europea. D'altra banda, compta amb la participació de la Universitat de Barcelona (UB), l’Institut d’Estudis Catalans (IEI), la Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya, la Université Via Domitia de Perpinyà, la Chambre de Commerce et Industrie Pyrénées Orientales i la Office de Tourisme Aspres Thuir.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació