Dimecres, 15 de maig de 2024
bruixeria

Les Valls d'Àneu commemoren els 600 anys del text de bruixeria més antic d'Europa amb una programació especial

Impulsada des del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, el Dansàneu i la Universitat de Barcelona, la celebració s'estendrà durant tot el 2024

Pallars Digital Tremp | 29 d'abril de 2024 a les 08:26
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, durant l'acte celebrat a Tremp | Rut Solé
Aquest dissabte s'ha presentat a Tremp la Commemoració del Sisè Centenari del text de bruixeria més antic d'Europa, original de les Valls d'Àneu (1424-2024). La celebració està impulsada pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu, el festival Dansàneu i la Universitat de Barcelona, i s'estendrà durant tot l'any 2024 amb una programació especial.
 
A l'acte hi han assistit Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu; el trempolí Pau Castell, professor d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona i especialista en l'estudi de bruixeria a Catalunya; Ivet Eroles, periodista i escriptora, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.
 
Garriga ha subratllat la importància de revisar la història de les dones i episodis com la cacera de bruixes amb noves perspectives: "el moviment feminista i la reivindicació de la visió de gènere han fet la seva feina, i un dels objectius d'aquest any d'activitats és restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i de violència", ha assenyalat.

L'acte, conduït per la directora del Dansàneu, Rut Martínez, ha servit per posar en valor el paper de les entitats que han participat en el programa de la commemoració; "totes elles demostren tenir un clar compromís amb la memòria històrica i la transformació social".
 

El llibre dels Costums i Ordinacions

La commemoració d'aquests 600 anys inclou una sèrie d'iniciatives i activitats que volen reconèixer la singularitat històrica i el pes jurídic d'aquest text aneuenc, així com restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i violència per aquesta qüestió.

La llei sobre bruixeria (1424) s'insereix en el llibre dels Costums i Ordinacions (segles XIV-XV) de les Valls d'Àneu i té un significat important perquè la comunitat científica internacional la reconeix com el primer document conservat amb caràcter regulador que ordena i condemna la participació en reunions de bruixes a nivell europeu.
 
Posant el focus en aquest text històric i donada la seva rellevància, la commemoració vol proporcionar "una mirada sobre la ignomínia del terror, de la repressió en general -i la de gènere en particular-, de la intransigència, del bé en parlar del mal absolut que ens impel·leix a repensar-ho tot per actuar d'una forma diferent, jutjar menys i comprendre millor", en paraules del president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella. 

Per això, la programació de la commemoració inclou una sèrie d'activitats -algunes imbricades en la 33a edició del festival Dansàneu- com són la celebració d'un congrés internacional, una exposició itinerant, o la producció d'espectacles i publicacions, tant especialitzades com divulgatives, entorn de la temàtica de la bruixeria.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació