Dissabte, 20 d'abril de 2024
Mapa: bruixes

La revista «Sàpiens» publica l'atles de la cacera de bruixes a Catalunya

La publicació vol "dignificar" el miler de dones jutjades i executades amb una publicació que reuneix les investigacions dels historiadors Agustí Alcoberro i el pallarès Pau Castell

Redacció 3 de març de 2021 a les 08:01

La revista Sàpiens publica aquest març un número especial que reuneix les investigacions dels historiadors Agustí Alcoberro i el pallarès Pau Castell, els dos principals especialistes en la cacera de bruixes que es va produir a Catalunya entre els segles XV i XVIII. Les Valls d’Àneu van ser el bressol europeu de la caça de bruixes, ja que és on es van realitzar els primers judicis i es va registrar la primera llei europea contra la bruixeria al segle XV.

Entre les novetats historiogràfiques de Sàpiens destaca la publicació de l'atles més complet de la cacera de bruixes que s'ha fet mai a Catalunya. Conté un mapa interactiu únic i un cens amb més de 700 fitxes inèdites amb informació sobre les dones jutjades i executades per bruixeria.

La revista es pot adquirir des del 2 de març als quioscos, botigues Bonpreu i Abacus i al web de la campanya. La publicació d'aquest dossier monogràfic arriba amb un manifest que reivindica la memòria d'aquestes dones injustament criminalitzades i executades al qual ja s'han adherit més de 150 historiadors de totes les universitats del país. 

La campanya arrenca amb un vídeo protagonitzat per les actrius Itziar Castro, Aina Clotet, Anna Ycobalzeta i Agnès Busquets; les escriptores Maria Barbal i Esther Vivas i l'advocada Carla Vall, que també s'han adherit al manifest, juntament a altres dones referents en diversos àmbits.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació