Dimarts, 25 de juny de 2024
geologia

​Moviments de terra d'un barranc provoquen esquerdes a diversos edificis de Salàs de Pallars

L'informe preliminar dels geòlegs aconsella "actuar amb celeritat" a la zona per consolidar el terreny

Pallars Digital Salàs de Pallars | 18 d'abril de 2024 a les 14:17
Zona de Salàs de Pallars on hi ha moviments de terres | M. Lluvich / ACN
El barranc de Font Freda, sobre el qual està edificat part del poble de Salàs de Pallars, ha patit darrerament moviments de terra, provocant esquerdes a alguns edificis de la localitat. Les afectacions són sobretot en un carrer, una plaça i un establiment hoteler. Geòlegs de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) estan analitzant la zona i ja amb l'informe preliminar aconsellen fer actuacions urgents de consolidació.


L'alcalde de Salàs de Pallars, Jaume Solé, ha explicat que el de Font Freda "és un barranc inestable" i que l'informe proposa un seguit d'actuacions. Adverteix, però, que es tracta d'una obra "important i costosa" i confia en l'ajuda de la Diputació de Lleida i el Govern de la Generalitat per a la seva execució.

La inestabilitat del barranc de Font Freda no és un tema nou, segons l'alcalde, que ha assegurat que pateix moviments de terra des del 2019. Aleshores, l'informe dels tècnics va aconsellar controlar l'evolució, però ara l'escenari ha canviat i la recomanació és fer una actuació d'urgència. El talús que hi ha des del fons del barranc fins al poble és d'uns 70 metres.
 

Detall d'un dels edificis al límit del barranc. Foto: M. Lluvich / ACN


Solé ha dit que ara el més urgent és redactar el projecte i buscar el finançament, ja que l'informe recomana actuar amb "certa celeritat".

 

Compromís de la Diputació de Lleida

La Diputació de Lleida, per part del seu president, Joan Talarn, ja va prendre el compromís fa uns dies de buscar una solució, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, per consolidar el barranc, que està sent analitzat per l’ICGC.


Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació