Dilluns, 29 d'abril de 2024
renovables

Deneguen l’autorització per construir un gran parc solar de més de 60 hectàrees a Isona

La central Llau dels Juncs ja havia estat rebutjada per la Ponència d'energies renovables i la Comissió d'Urbanisme del Pirineu

Pallars Digital Isona | 11 d'abril de 2024 a les 08:45
En vermell, la central denegada per la Generalitat | Generalitat de Catalunya
La Generalitat ha denegat l'autorització per construir el gran parc solar Llau dels Juncs, projectat al municipi d'Isona i Conca Dellà amb més de 60 hectàrees de superfície. Tal com avança Segre, també s'ha rebutjat la línia d'alta tensió que havia d'evacuar l'energia d'aquest parc, de 40 megawatts de potència.

Llau dels Juncs, però, ja havia comptat amb l'oposició de dos altres organismes: per una banda, la Ponència d'energies renovables havia rebutjat l'informe d'impacte ambiental del parc, ja que ocupava una superfície d'alt valor agrícola. D'altra banda, la Comissió d'Urbanisme del Pirineu també va desestimar la línia d'evacuació que havia d'arribar fins a la subestació elèctrica de la Pobla de Segur.

 
De fet, els altres sis parcs solars projectats al Pallars Jussà també estan supeditats a aquesta línia elèctrica. Això suposa un gran escull, atès que no es pot presentar un projecte sense línia. Aquesta, de fet, no es va ni contemplar, ja que passava per sobre d'espais protegits com el pantà de Sant Antoni.
 
Així i tot, l'octubre del 2023 el Govern va donar l'autorització administrativa prèvia a tres plantes fotovoltaiques promogudes per l'empresa Forestalia a la comarca. Es tracta de les centrals Les Alzineres i Costa Gran, al municipi d'Isona i Conca Dellà; i de Neret, al de Tremp, que en conjunt ocuparien prop de 160 hectàrees de superfície.

Tal com apuntava en el seu moment la plataforma Salvem lo Pallars, la pilota és al teulat de la Generalitat, que ha d'atorgar l'autorització definitiva als tres parcs solars. Aquestes infraestructures -com la resta de plantes solars del Pallars Jussà- compten amb una declaració d'impacte ambiental (DIA) favorable, però van ser suspeses per la Comissió d'Urbanisme del Pirineu.

 A través d'aquest visor, pots consultar els parcs solars projectats al Pallars Jussà

 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació