Dimecres, 1 de maig de 2024
llibres

«Tor, foc encès»: el nou llibre de Carles Porta sobre el cas de la muntanya maleïda

Nous testimonis i proves permeten al lector deliberar sobre la mort de Sansa, un crim encara no resolt

Pallars Digital Pallars | 9 d'abril de 2024 a les 12:27
Portada de «Tor, foc encès» | TGE
Dinou anys després de publicar Tor: Tretze cases i tres morts, Carles Porta torna a la muntanya maleïda amb Tor, foc encèsEl llibre, publicat per La Campana, aporta nous testimonis i proves sobre la mort de Josep Montané Sansa, un crim encara no resolt i que s'ha convertit en una de les obsessions de l'autor. 

Porta fa un repàs de la història del poble, des del 1896, quan les 13 famílies de Tor van registrar al seu nom la muntanya, de 4.800 hectàrees, amb una clàusula per conservar-ne la propietat: mantenir la casa oberta o, com deien els veïns, tenir el foc encès tot l’any
   
En aquella època ningú volia marxar d’allà, però amb els anys les coses van canviar: qui voldria viure en un llogarret sense llum, aigua corrent ni cobertura de mòbil? Després de dos morts i anys de plets, el 1995 un jutge va sentenciar que la muntanya tenia un amo únic: Sansa. Als cinc mesos va ser assassinat.
 

El cas de Tor, també a la televisió

Qui va matar Sansa? Carles Porta ofereix finalment els testimonis i la documentació que permeten deliberar sobre aquest crim mai resolt. Un cas que tornarà a la televisió amb una sèrie de vuit capítols, que s'estrenarà a partir del 29 d'abril TV3. De fet, el nou llibre també recull el making-of de la sèrie.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació