Dilluns, 29 d'abril de 2024
cas fiella

«La casa dels horrors»: així descriuen els familiars de les víctimes la situació a la residència de Tremp durant el brot

Ratifiquen davant del jutge els informes de la fiscalia i els Mossos de "descontrol" i "abandonament total" dels residents

Tomàs Garcia Espot Tremp | 8 d'abril de 2024 a les 15:27
Xavier Prats, advocat d'alguns familiars, entrant al Jutjat de Tremp aquest dilluns | M. Lluvich / ACN
Els familiars de les víctimes de la residència Fundació Fiella de Tremp han qualificat de "casa dels horrors" la situació que es va viure al centre durant el brot mortal de Covid-19 el novembre de 2020, i que es va cobrar la vida de 64 dels 142 residents. Ho han fet aquest dilluns al Jutjat de Tremp durant les primeres set declaracions dels familiars en la causa per homicidi imprudent.

Evaristo Saura, fill d'un dels residents morts, ha ratificat davant la jutgessa el "descontrol total" que narren els informes de la fiscalia i els Mossos d'Esquadra. A més, ha denunciat la manca de comunicació per part de la residència, i ha narrat que en entrar al centre es va trobar al seu pare "lligat al llit i tapat amb tres mantes". Aquest familiar s'ha mostrat contundent i ha afirmat que "van deixar morir" els residents.
 
Xavier Prats, advocat de Saura i d'altres famílies afectades, ha donat més detalls d'aquestes primeres set declaracions. Tres dels familiars, dels pocs que van entrar a la residència els dies 28 i 29 de novembre, han estat els testimonis més contundents: afirmen que es van trobar un ambient "fantasmagòric" i d'"abandonament total" dels residents. 

Els familiars també han declarat, apunta Prats, que "van estar buscant els seus familiars a les fosques i habitació per habitació". A més, es van trobar residents deambulant pels passadissos, cridant i demanant ajuda, i sense que hi hagués cap personal d'infermeria o auxiliar present, "únicament una persona a la porta d'accés a la residència".

Pel que fa al testimoni d'Evaristo Saura, ratifica que va haver d'anar a buscar el cos del seu pare pels seus propis mitjans. D'altra banda, explica l'advocat, "l'ambient estava molt carregat, feia molta calor i no hi havia cap tipus de ventilació. "No sé quina és l'olor de mort, però penso que la residència feia olor de mort. Hi havia persones que aquell dia o dies abans havien perdut la vida", ha afegit Xavier Prats.
 
 

El judici, com a mínim fins l'any que ve

D'altra banda, l'advocat ha afirmat que la instrucció "encara va per llarg", ja que es tracta d'un cas amb moltes víctimes, persones i parts. En aquest sentit, apunta que el judici es podria celebrar com a mínim l'any que ve, tot i que la nova magistrada ha posat molt ordre i celeritat en el procediment.

Així mateix, segons Prats, s'espera que les exresponsables del centre -que ja van declarar pel delicte contra la seguretat dels treballadors- ho facin de nou al setembre per la causa per homicidi imprudent. En aquest sentit, Xavier Prats ha exposat que els agradaria preguntar a l'exdirectora per què van morir 64 persones si "tot funcionava correctament", tal com va declarar en el seu moment. "Si no haguessin intervingut el centre, els morts haurien sigut tots o quasi tots", ha sentenciat.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació