Dissabte, 27 d'abril de 2024
habitatge

Com funciona el topall als preus del lloguer?

La mesura ha entrat en vigor aquest dissabte a 140 muncipis de Catalunya, entre els quals Tremp i Sort

Tomàs Garcia Espot Pallars | 19 de març de 2024 a les 12:30
Un habitatge de lloguer a Tremp | TGE
La limitació del preu dels lloguers ha entrat en vigor aquest passat dissabte en 140 municipis de Catalunya, entre els quals Tremp Sort. Són zones de mercat residencial tens declarades pel Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, i on viu el 80% de la població.

A continuació, us detallem diversos aspectes que cal tenir en compte amb l'aplicació d'aquesta mesura.
 

Què és una zona tensionada?

És la zona on s'ha produït un increment sostingut del preu dels lloguers durant els darrers anys. Aquest augment suposa un major esforç financer i una pèrdua de poder adquisitiu per a les persones que hi viuen. A Catalunya, el Govern va declarar com a zona tensionada 140 municipis.

 

Com es regula el preu del lloguer?

Amb la nova llei, el lloguer dels contractes no pot superar el del contracte vigent els últims cinc anys un cop aplicada l'actualització anual. En el cas dels grans tenidors, a més, el preu tampoc pot superar l'índex de referència.

D'altra banda, en el cas els pisos que no s'hagin llogat en els últims cinc anys, han de sortir al mercat amb el preu que determini l'índex.

 

Què és un gran tenidor?

Un gran tenidor és una persona física o jurídica titular de més de 10 habitatges o d'una superfície construïda de més de 1.500 metres quadrats. També ho és aquella posseeixi 5 habitatges o més en una zona de mercat residencial tensat.
 

Què és l'índex de referència?

És un indicador de consulta pública que proporciona una estimació del preu del lloguer d'un habitatge situat en una zona i amb unes característiques definides. L'índex de referència es pot consultar a través d'aquest enllaç indicant l'adreça o la referència cadastral.
 
 

Què he de saber abans de signar un contracte de lloguer?

En primer lloc, cal saber si l'immoble es troba en una tensionada. Si no és així, el preu del lloguer no està limitat. En cas afirmatiu, el preu variarà en funció de si el propietari és un gran tenidor. En aquest supòsit, s'ha d'aplicar el preu més baix si l'habitatge ha estat llogat abans i, en cas contrari, l'índex de referència.

Si el propietari no és un gran tenidor, el lloguer anterior es manté si l'habitatge ja ha estat llogat amb anterioritat. Si no es dona aquest factor, caldrà aplicar també el preu de lloguer que marca l'índex.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació