Dissabte, 27 d'abril de 2024
aigua

Rialp i Alins s'afegeixen als pobles del Pallars amb les analítiques de l'aigua contaminades

Els respectius ajuntaments han prohibit el consum d'aigua de boca després que, com en el cas de Sorpe i Peramea, s'hi hagi detectat nonilfenol

Pallars Digital Rialp | 22 de febrer de 2024 a les 16:39
Vistes de Rialp, en imatge d'arxiu | Ajuntament de Rialp
Els veïns de Rialp i Alins s'afegeixen als de Sorpe i Peramea, que des de dimarts tenen prohibit consumir aigua potable tant per beure com per cuinar. Les analítiques de l'aigua de Rialp i Alins també han donat positiu en nonilfenol, un component químic vinculat als detergents industrials. Com en el cas de Sorpe i Peramea, els ajuntaments dels dos nous municipis afectats també distribuiran aigua embotellada al veïnat.
 
Poques hores després de conèixer els dos primers casos, la Diputació de Lleida va anunciar que faria front, per via d'urgència, a les despeses de subministrar aigua potable per l'aparició de nonilfenol a les respectives xarxes de distribució. Mentrestant s'estan realitzant les noves analítiques per certificar que l'aigua és apta per al consum humà.

Unes noves mostres que en el cas de Sorpe i Peramea es van prendre ahir dimecres, l'endemà mateix que es conegués el positiu. Ara s'estan analitzant de nou, un procés lent que requereix d'uns quants dies per poder conèixer els resultats. Per aquest motiu, des dels municipis afectats i des de la Diputació de Lleida s'ha demanat celeritat.

Les mostres s'han enviat a dos laboratoris més per intentar tenir els resultats de manera més ràpida. A banda dels quatre municipis pallaresos esmentats, a la demarcació de Lleida es té coneixement d'un cinquè municipi amb restes de nonilfenol a l'aigua. És el cas de Massalcoreig, al Segrià.

 

Nova normativa més restrictiva

El nonilfenol s'ha inclòs en les analítiques des del mes de setembre passat degut a una nova normativa de control d'aigües que amplia l'espectre d'anàlisi amb quatre nous paràmetres emergents contaminants. Dos d'ells estan associats a fàrmacs i altres dos a productes de neteja.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació