Dissabte, 27 d'abril de 2024
salut

La campanya de prevenció del suïcidi del Govern arriba a quatre municipis del Pallars

Els episodis de conducta suïcida augmenten un 11% al Pirineu durant el darrer any i passen de 36 el 2022 a 40 el 2023

Pallars Digital Pallars | 16 de febrer de 2024 a les 10:30
Imatge d'un dels vinils instal·lats a la Pobla de Segur, que simbolitza un forat negre | Departament de Salut
En el marc de campanya No el deixis caure en el pou del suïcidi, que el Departament de Salut va posar en marxa el passat mes de desembre, ha començat aquesta setmana una acció comunicativa de carrer que consisteix en la instal·lació temporal de vinils per contribuir a prevenir el suïcidi, sobretot en homes de més de 50 anys. Al Pallars aquests suports s'han col·locat als municipis de Tremp, Sort, la Pobla de Segur i Esterri d'Àneu.

Els vinils de la campanya, de 260 centímetres de diàmetre, estaran presents en uns 90 municipis de tot el país durant un mes, tret d'algun punt que hi serà durant uns 15 dies. A la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, a banda dels quatre municipis pallaresos citats, s'ha instal·lat vinils a Bellver de Cerdanya, el Pont de Suert, la Seu d'Urgell, Oliana, Puigcerdà i Vielha.

Amb aquesta acció comunicativa es vol conscienciar als familiars i a l'entorn perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida. I és que detectar idees suïcides abans que es produeixi un intent és cabdal per poder prevenir pèrdues evitables.
 

Els episodis, en augment

Els episodis de conducta suïcida han incrementat a tot Catalunya en els darrers anys, sobretot arran de la pandèmia, i el Pallars no n'és una excepció. Tot i això, la tendència és menor que en altres llocs del país. Així, segons es desprèn de les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi, l'any 2023 es van registrar a l'Alt Pirineu i Aran 40 episodis de conducta suïcida (19 en dones i 21 en homes), mentre que el 2022 van ser 36 (23 en dones i 13 en homes). Això implica un augment de l'11%. L'any 2019 se n'havien registrat 24, igual que el 2020, mentre que el 2021 van ser 23.

Aquestes xifres inclouen tant les temptatives de suïcidi com les persones que han estat ateses a urgències amb idees o pensaments de suïcidi. En aquest darrer apartat, es nota un increment significatiu en els homes, que van passar de quatre al 2022 a 12 el 2023, mentre que disminueixen en les dones, que passen de 12 a vuit casos. Catalunya és una de les poques comunitats autònomes en les quals es registren aquestes idees, fet rellevant ja que una major detecció possibilita una intervenció precoç i més efectiva.

El gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, explica que "les zones més rurals no estan exemptes de temptatives de suïcidi, sinó al contrari. De vegades, en les comunitats més petites, on tothom es coneix, es pot agreujar la por a ser estigmatitzat. Per aquest motiu cal que donem eines a les persones que es troben en aquesta situació i, molt especialment, al seu entorn, que si identifica signes d'alarma pot demanar ajuda especialitzada trucant al 061".

Abrantes s'ha mostrat convençut que "campanyes com aquesta ajuden a conscienciar els afectats que hi ha maneres de buscar sortides al seu malestar".


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació