Diumenge, 28 d'abril de 2024
geoparc

El Geoparc Orígens entrega tres càmeres de videovigilància als Agents Rurals per controlar jaciments

Els aparells s'instal·laran a Casterner de les Olles, al municipi de Tremp, i al Mirador del Cretaci, a Coll de Nargó

Pallars Digital Tremp | 15 de febrer de 2024 a les 08:45
L'alcaldessa de Tremp i presidenta del Geoparc, Sílvia Romero, fent entrega d'una de les càmeres | M. Lluvich / ACN
La presidenta del Geoparc Orígens i alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, ha entregat aquest dimecres tres càmeres de videovigilància als Agents Rurals per controlar espais de gran interès geològic del Pallars Jussà i l'Alt Urgell. En concret, els aparells s'instal·laran a Casterner de les Olles, al municipi de Tremp, i al Mirador del Cretaci de Coll de Nargó.

Aquests equips permetran iniciar el monitoratge dels jaciments i contribuir així a la lluita contra l'espoliació del patrimoni geològic del Geoparc Orígens. L'elecció dels indrets ha estat per la dificultat d'accés per fer-hi un seguiment diari i per l'alt valor geològic dels espais, on s'han produït espolis.
 
Les càmeres detecten el moviment i de manera immediata els Agents Rurals rebran un avís al telèfon mòbil que els permetrà actuar de manera ràpida en cas d'algun incident. Sílvia Romero ha explicat que s'ha començat per aquests dos punts donada la seva fragilitat, i si la prova funciona no descarten adquirir més aparells de videovigilància en un futur.

Els Agents Rurals han explicat que l'abril passat ja van denunciar a dos persones per espoli de fòssils i extracció del mineral epidota a Castener de les Olles, a tocar del pantà ribagorçà d'Escales. Aquest jaciment és un dels més importants de tot el Pirineu d'epidota. Josep Maria Puigarnau, agent major de fauna del cos, ha explicat que agafen el mineral per vendre'l posteriorment a través d'Internet.
 
Per la seva banda, fa 10 anys que el Mirador del Cretaci -el jaciment més gran recuperat d'Europa- va aparèixer destrossat, i la zona, que exhibia ous de dinosaure, va quedar completament malmesa a causa d'una acció vandàlica.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació