Dimecres, 8 de maig de 2024
Fauna

Rescaten 500 peixos dels estanys de Basturs, greument afectats per la sequera

Són exemplars de madrilleta roja, una espècie protegida, que han estat traslladats al Centre Ictiològic del Delta de l'Ebre per tal de garantir la seva supervivència

Pallars Digital Basturs | 13 de febrer de 2024 a les 09:02
Tècnics de Forestal Catalana retirant els exemplars de madrilleta roja | Acció Climàtica
El Departament d'Acció Climàtica ha retirat recentment 500 peixos dels estanys de Basturs, que es troben greument afectats per la sequera. Mentre que el gran es troba sota mínims, l'estany petit ja s'ha assecat del tot. Una situació que posa en greu perill les espècies que viuen en aquest entorn natural, inclòs dins del Pla d'Espais Interès Natural de Catalunya.
   
Així, a través de Forestal Catalana, s'han retirat exemplars de madrilleta roja -una espècie  protegida i en perill d'extinció- i han estat traslladats al Centre Ictiològic del Delta de l'Ebre per tal de garantir la seva supervivència. De fet, la madrilleta roja només es troba en zones com les Terres de l'Ebre o els estanys de Basturs.

 
La situació en aquest espai natural del Pallars Jussà és extrema, i els Agents Rurals han posat el focus en la sobreexplotació dels aqüífers. I és que tot i que la majoria d'extraccions d'aigua que es fan a la zona són legals, també pot haver-hi d'altres que es fan de manera irregular. 

En aquest sentit, els rurals tenen sota lupa una quinzena d'explotacions properes als estanys, que necessiten més aigua que mai per culpa de la sequera. De moment, el cos ha inspeccionat la zona tot revisant les concessions dels pous i els cabals autoritzats. Tal com apuntaven fonts dels Agents Rurals a Pallars Digital, hi ha molts pous que encara estan "en tràmit", però també en podria haver-n'hi d'altres sense autorització.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació