Dissabte, 27 d'abril de 2024

El moment és ara: el desplegament del Govern al Pirineu avança com mai abans

Article d’opinió de Josep Castells Farré, delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran

Opinió Tremp | 19 de gener de 2024 a les 10:35
Josep Castells, delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran | Govern
Senyor director,
 
Engeguem l’any amb una notícia llargament esperada a l’Alt Pirineu i Aran: el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural comptarà ben aviat amb Serveis Territorials a la vegueria. L’aprovació aquesta setmana del Decret 14/2024, de 16 de gener, de reestructuració del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, representa un pas definitiu cap a la creació d’una estructura pròpia, fonamental per al Pirineu, que contribuirà a l’elaboració de polítiques públiques adaptades a les necessitats del nostre territori i permetrà una millor gestió dels recursos disponibles.

Els Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’ubicaran a la Seu d’Urgell i se sumaran als de Territori, Educació, Salut, Igualtat i Feminismes i Cultura, ja plenament desplegats gràcies al ferm compromís d’aquest Govern amb l’equitat territorial. Un compromís que no només s’està materialitzant amb estructures, sinó també amb l’acció de govern. En els darrers dos anys hem impulsat, entre altres, l’Agenda Rural de Catalunya, l’Estratègia del Pirineu i l'Estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya. A més, tenim sobre la taula la tramitació de l’Estatut del Municipi Rural i l’avantprojecte de la nova Llei d'alta muntanya, que se sotmetrà a informació pública al mes de març.

Des de l’inici de la legislatura, s’han posat en marxa els Serveis Territorials de Territori, a la Seu d’Urgell; els d’Educació i Igualtat i Feminismes, a Tremp; i els de Cultura, al Pont de Suert. El Departament de Salut ha recuperat, després d’una dècada, una gerència única per a la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran. I el Departament d’Interior, per al qual està previst el desplegament a la vegueria, ha recuperat també enguany la plaça de responsable de Protecció Civil després d’un buit de més de deu anys.

Els Serveis Territorials són una peça clau en l’engranatge que connecta el Govern de la Generalitat amb la Catalunya sencera. Recullen informació, traslladen necessitats, asseguren una bona gestió dels recursos i fan d’enllaç entre el Govern, els ajuntaments i els consells comarcals. Des del 2021, hem avançat en el desplegament com no s’havia fet mai abans, i continuarem treballant per posar en marxa el màxim possible d’estructures territorials abans d’esgotar la legislatura. El moment és ara, i cal mantenir aquest esforç col·lectiu per assegurar una visió de llarg termini per al Pirineu.

La lògica estatal de divisió territorial, que no ens és pròpia –“las provincias”– s’ha traduït durant massa temps en un oblit sistemàtic de les necessitats de l’Alt Pirineu i Aran, en una falta clara de comprensió de les dinàmiques que diferencien el nostre territori del pla de Lleida i de les comarques gironines. Amb la consolidació de la vegueria, i de totes les representacions territorials del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, podrem reforçar les polítiques que ens arrelen al territori i que promouen un desenvolupament sostenible i respectuós per al Pirineu.

Josep Castells i Farré
Delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació